Cum nu datorează impozit decât pe o mică parte a proprietăţilor, Codul Fiscal nici nu le obligă să-şi reevalueze periodic clădirile şi terenurile. Fiscul local emite declaraţia de impunere fiscală pe baza declaraţiilor fiscale pe care le transmit Bisericile. Dacă proprietăţile au fost reevaluate în cursul ultimilor trei ani, impozitul aplicat e de 1% din valoarea reevaluată a proprietăţilor. Dacă vorbim de proprietăţi nereevaluate, e o fiscalizare de 12% din valoarea nereevaluată.
În acest context, în majoritatea cazurilor cultele nu-şi reevaluează clădirile şi terenurile, preferând să plătească acel 12%, raportat oricum la o valoare ce datează, de multe ori, din vremuri imemoriale. Locaşuri religioase cu valoare istorică şi de patrimoniu cultural, precum Biserica cu Lună, Catedrala Sf. Nicolae, Bazilica Romano-Catolică sau alte asemenea locaşuri impresionante, precum Palatul Episcopal Greco-Catolic din Piaţa Unirii sau cel Ortodox din strada Roman Ciorogariu, nu sunt supuse fiscalizării, astfel încât nu există o evaluare reală a acestora, la valoarea de piaţă. Aceasta pentru că nu se pune problema valorificării lor într-un circuit economic. De aceea, în acte figurează cu o valoare irelevantă, de… câteva zeci de lei!
Codul Fiscal nu obligă nici alte persoane juridice, precum asociaţii sau fundaţii, să-şi reevalueze periodic proprietăţile. Aceste pârghii fiscale sunt valabile doar în cazul instituţiilor publice şi a societăţilor comerciale.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!