Litigiul ce datează din 2009 a fost soluţionat de către Curtea de Apel Oradea, prin hotărâre irevocabilă, sentinţa fiind dată joi, 13.02.2014.
Procesul cu romano-catolicii a avut ca obiect rectificarea cărţii funciare şi a privit imobilul ce reprezintă în natură Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Este vorba despre clădire, curte şi terenul aferent.
În urma acestei soluţii, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” rămâne în proprietatea Municipiului Oradea. Ca urmare, imobilul ce se află azi într-o stare jalnică, va putea fi reabilitat, o dată eliminată ameninţarea înstrăinării proprietăţii.
Merg catolicii la CEDO?
Jurista Marioara Roşan, cea care s-a ocupat de caz din partea Primăriei, ne-a declarat că procesul a fost câştigat de municipalitate fără alte obligaţii faţă de cei ce au revendicat imobilul. „Clădirea în momentul acesta e liberă de sarcini, fără obligaţii. Li s-au respins şi pretenţiile financiare”, arată Marioara Roşan, care este convinsă, însă, că prelaţii romano-catolici nu vor renunţa nicicum. „Cred că vor merge până la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO)”, e de părere jurista, care a văzut cum încăpăţânarea acestora nu cunoaşte limite.
Procesul pentru clădirea liceului Eminescu a fost judecat inclusiv la Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, unde Ordinul catolic ceruse strămutarea. Primăria a câştigat, însă, peste tot.
Cererea de revendicare pentru imobilul şi terenul aferent a fost depusă la comisia specială pentru retrocedări din Capitală, în 2001.
Citiți principiile noastre de moderare aici!