Trei oameni tineri dornici să schimbe lumea în care trăiesc! Oana Popovici, desemnată director general al Spitalului Clinic „Avram Iancu” din Oradea, dr. Cornel Cheregi, desemnat director general adjunct al aceleiași instituții, și comisarul șef Cătălin Moroșanu, împuternicit director general adjunct economic-administrativ la fostul Spital Militar, fac parte dintr-o generație care a crescut între două lumi. Copilăria și-au petrecut-o în socialism, iar adolescența în sălbaticii ani ’90. E o generație ușor debusolată, în care care mulți au preluat de la părinți, dascăli și apropiați din traumele transgeneraționale. Dar Oana, Cornel și Cătălin au descoperit singuri, cu greutate și cu multă luptă interioară, adevăratele valori, pe care încearcă să le insufle nu doar propriilor copii, ci și colegilor și oamenilor cu care lucrează.
[eadvert]
Ei au încercat și de fiecare dată au reușit să schimbe în bine lumea din jurul lor, să răstoarne prejudecăți și bariere, să lupte pentru visurile lor și ale generației din care fac parte și să exceleze în ceea ce și-au propus.
„Spitalul Speranței”
Convinși că dacă cercul acesta va merge mai departe, la un moment dat în istorie ar putea exista șansa unei generații fericite, Oana Popovici, Cătălin Moroșanu și dr. Cornel Cheregi au venit de la București, respectiv de la Suceava, în Oradea, unde încearcă să facă lucruri mari. Ei se luptă să transforme Spitalul Clinic „Avram Iancu” din ceva învechit, într-un „Spital al Speranței”.
Și pentru că trebuie să se gospodărească cu fondurile proprii, fără să primească finanțări de la stat, ei au căutat soluții pentru a le oferi bolnavilor condiții decente într-una dintre cele mai renumite unități medicale din țară, fostul Spital Militar. După ce în vara acestui an, au reușit să finalizeze de renovat complet Secțiile de Medicină Internă și Cardiologie, ei s-au gândit să mai facă un pas: să reînnoiască secția de zi a instituției.
Astfel, s-au adresat Fundației Metropolis din București, pentru a reabilita complet secția de zi a Spitalului Clinic „Avram Iancu” și au reușit să îi convingă pe membrii acesteia. Pe scurt, spitalul a primit peste 613.000 de lei pentru renovarea acestei secții.
Impresionat de solicitarea lor, Codin Maticiuc încearcă să-i mobilizeze în special pe orădeni să se alăture efortului de a asigura condiții moderne pacienților spitalului. Cu atât mai mult cu cât, o dată cu demararea lucrărilor, au apărut unele cheltuieli neprevăzute, iar astfel mai sunt necesari 222.000 de lei pentru renovare.
„Fac un apel către toţi orădenii să doneze, pentru că avem mare nevoie de ajutor. Au apărut nevoi ascunse şi am vrea să le îndeplinim pe toate”, este apelul actorului către orădeni.
Cei care doresc să sprijine acest proiect pot dona 2 euro pe lună, trimițând un sms cu textul: „Facem” la numărul 8845 sau 4 euro/lună, la 8864.
În plus, firmele pot redirecționa 20% din impozitul pe profit pentru această cauză.
Pentru acreditare
Cătălin Moroșanu susține că această reabilitare contează pentru indicatorii stabiliți de Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate (ANMCS).
„Am contactat Fundația Metropolis și am solicitat un ajutor financiar pentru realizarea acestui deziderat. Am găsit înțelegerea necesară și astfel am reușit să demarăm lucrările, iar acum suntem în plin proces de reabilitare a Compartimentului Spitalizare de Zi. Am luat complet partea de jos, inclusiv de la biroul de internări de la Spitalul de Zi, din holul principal al Spitalului, după care două saloane destinate bolnavilor pentru internare de zi (10 paturi) și în continuare garderoba, grupurile sanitare bărbați-femei, sala de pansamente etc. Practic, este vorba de tot ceea ce este prevăzut ca indicatori pentru spitalizarea de zi”, a explicat Cătălin Moroșanu.
Lucrările au demarat în prima săptămână din luna noiembrie și vor fi gata cel târziu la începutul lunii ianuarie, în prima săptămână, mai spune Cătălin Moroșanu.
Potrivit lui, după această dată, spitalul intră în procesul de evaluare pentru acreditarea în ciclul II, iar din 16 ianuarie vor primi vizita ANMCS.
„Lucrările ajută pentru conformarea indicatorilor specifici ANMCS, prevăzuți în Ordinul Președintelui ANMCS nr 8/2018, iar acreditarea înseamnă păstrarea categoriei a II-a în care suntem acum, ceea ce înseamnă fonduri mult mai mari de la Casa de Asigurări de Sănătate. Valorea inițială a lucrărilor a fost de 620.000 de lei cu TVA, iar lucrarea implementată la fața locului a fost suplimentată cu o sumă de 222.000 de lei. Partea de suplimentare va fi suportată de spitalul nostru, dacă fundația nu reușește să găsească fonduri suplimentare”, a declarat Cătălin.
Istoricul spitalului
Spitalul Clinic „Avram Iancu” este subordonat Direcției Medicale din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Clădirea în care funcționează spitalul a fost contruită în anul 1731 de călugării franciscani și folosită de către aceștia drept Lazaret, medicii fiind călugări. După ce a devenit călugăr, Iosif al II-lea a izgonit călugării în 1786, atât din biserică, cât și din acest imobil. După anul 1788, clădirea a fost folosită de armata imperială, la început ca instituție militară, iar apoi ca spital militar, în tot timpul Imperiului Habsburgic. După unirea Transilvaniei cu România, în 1919, clădirea a devenit spital militar românesc. O vreme, instituția a fost desființată, dar și-a reluat activitatea, oferind asistență medicală răniților din lupta pentru apărarea Banatului de trupele germane. În anul 2000, a devenit Spital Militar de Urgență, iar din octombrie 2008, Spitalul Clinic Militar de Urgență „Avram Iancu”.
Spitalul este construit în sistem pavilionar, o parte din pavilioane fiind clasate pe lista monumentelor istorice, ceea ce face dificilă respectarea circuitelor sanitare.
„Încercăm să adaptăm ceea ce nu putem modifica la criteriile solicitate la momentul de față în instituțiile medicale, să facem tavane, să coborâm nivelul, să poată fi dezinfectate. Am schimbat uși, am schimbat interioare, punem parchet, lucruri care pot fi dezinfectate cu ușurință și menținute la standarde de curățenie specifice”, mai precizează Moroșanu.
Club de relaxare
Potrivit Oanei Popovici, secția spitalizare de zi este prevăzută cu un club pentru relaxare, cu două cabinete pentru medici, cu o sală de pansamente și tratamente, două saloane pentru femei și bărbați, prevăzute fiecare cu grupuri sanitare, garderobă, duș, cameră pentru efecte personale etc. (valori, tot ce are asupra lui pacientul în ziua internării).
„Cei de la Fundația «Metropolis» au făcut ca visul acesta să devină realitate și le mulțumim pe această cale”, a spus Oana Popivici.
Spitalul „Avram Iancu” este un spital public cu 235 de paturi pentru spitalizare continuă, 14 paturi pentru spitalizare de zi și 5 paturi pentru însoțitori. Spitalul oferă servicii de sănătate în mai multe specialități medicale, precum: medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, chirurgie generală, ortopedie-traumatologie, neurologie, psihiatrie, pneumologie, oftalmologie, dermato-venerologie, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, otorino-laringologie, recuperare, medicină fizică și balneologie, anestezie și terapie intensivă.
„Spitalul nostru este destinat acordării asistenței medicale spitalicești pentru angajații Ministerului Afacerilor Interne, activi și în rezervă, precum și membrilor lor de familie, dar tratează orice pacient care i se adresează”, a spus dr. Cornel Cheregi.
Secțiile de Medicină Internă și Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic „Avram Iancu” din Oradea (fostul Spital Militar) au fost reabilitate și modernizate. Conducerea Spitalului a reușit să se gospodărească și să asigure din fonduri proprii sumele necesare pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea celor două secții. Lucrările au fost finalizate în vara acestui an. La ora actuală, spitalul este din nou în plin șantier. De data aceasta, din noiembrie până la începutul lunii ianuarie 2023, unitatea medicală modernizează Secția de Zi, din fonduri asigurate de Fundația Metropolis.
„Condiții de hotel”
Lucrările de reabilitare efectuate în cele două secții contribuie la creșterea gradului de confort al pacienților și al cadrelor medicale, la îmbunătățirea condițiilor igienico-sanitare și la reducerea riscului apariției de infecții asociate asistenței medicale.
„După renovare, cele două secții sunt foarte frumoase, putem să menținem curățenia și ne bucurăm de condiții de lucru și de spitalizare foarte bune. Acest lucru este benefic atât pentru pacienți, cât și pentru noi”, a spus o asistentă medicală.
„Avem condiții de hotel. Ne simțim foarte bine aici. Personalul este foarte amabil, medicii și asistentele sunt buni profesioniști”, a afirmat un fost cadru militar, venit să se trateze de la Satu Mare.
Lucrările de reabilitare ale secțiilor de Cardiologie și Medicină internă au început în 2021, s-au derulat până în luna iulie 2022 și au avut o valoare de peste 2 milioane de lei. Acestea au presupus recompartimentarea secției la standarde europene, cu grupuri sanitare, saloane, izolatoare, săli de pansamente, cabinete asistente medicale, cabinete medici. În plus, toată instalația electrică și instalația de oxigen au fost reabilitate. Totodată, pacienții se bucură de internet, televiziune prin cablu și climatizare.
„Ca urmare a renovării secției, au fost înlocuite paturile și întreg mobilierul aferent zonei saloanelor, spațiilor pentru medici și asistente medicale, precum și cabinetelor de pansamente”, a spus comisarul șef Cătălin Moroșanu, împuternicit ca director economic în cadrul instituției.
Recent, Spitalul Clinic „Avram Iancu” a depus un nou proiect spre finanțare. De această dată, pentru reabilitarea secției de Ortopedie. Proiectul a fost depus la Compania Națională de Investiții. Refacerea acestei secții presupune cheltuieli de peste 2 milioane de euro, precizează Oana Popovici, director general al instituției.
„Aceasta înseamnă reabilitarea totală a secției, inclusiv construcție nouă, lift și tot ce este necesar pentru partea de Ortopedie”, a explicat aceasta.
49 de paturi donate
Totodată, Spitalul a primit din partea Fundației „Metropolis” 49 de paturi hidraulice, care se pliază pentru probleme medicale mai complexe.
„Paturile au fost distribuite către secțiile în care nu s-a realizat reabilitare până la momentul de față, întrucât în acele secții, paturile și mobilierul sunt vechi și depășite din punct de vedere moral”, a explicat comisarul șef Cătălin Moroșanu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!