Instituţia Arhitectului Şef a înaintat pentru şedinţaConsiliului Local de luni 29 de proiecte, majoritatea privind locuinţe familiale sau investiţii comerciale de mai mică amploare.
Dintre ele se remarcă însă un Proiect de Hotărâre şi Raport de Specialitate privind aprobare PUZ – construire Hotel 2S+P+M+8E + spaţii tehnice, Centru de agrement 3S+P+4E, amenajare zonă de agrement (terenuri de sport, plajă artificială, beach-bar şi spaţii tehnice) şi concesionare/vânzare teren pe strada Făcliei. Suprafaţa vizată, de 12.000 mp, se află între terasa Meduza şi Hotelul Terra, şi, totodată, în perimetrul viitoarei staţiuni balneare Crisius. Proiectul hotelului cu nouă nivele a fost înaintat de firma SC Macio a investitorului italian Burtet Massimo, administrator şi al agenţiei imobiliare RoEstate Investments.
În proiectul înaintat CL Oradea se arată că strada Făcliei este necorespunzătoare cu nivelul de trafic ce se va genera de noua dezvoltare ce se preconizează în noul cartier. Astfel că în proiect se propune şi un pod rutier peste Crişul Repede, ceea ce ar plusa mult investiţia de circa 30 de milioane de euro, preconizată de Burtet Massimo.
Ecologişti prudenţi
Tot Arhitectul Şef a propus spre votul CL Oradea şi aprobarea PUZ preliminar pentru staţiunea turistică Crisius, care se va întinde atât pe zona iniţială: Parcul I.C. Brătianu – Ştrand Municipal – Bazin Olimpic – Bazin Acoperit Crişul – zona Silvaş cât şi în Centrul Istoric al Oradiei, pe Dealul Ciuperca şi pe întreaga luncă a Crişului, de la Uzina de Apă până la Podul Ferdinand.
Însă la dezbaterea publică a staţiunii Crisius, organizată pe 25 august de Primaria Oradea, preşedintele Centrului Regional pentru Supraveghere Ecologică (CRSE), Mihai Togor, a observat că „trebuia menţionat în proiect cât din perimetrul inclus în Crisius va fi pentru construcţii şi cât pentru spaţii verzi”. Aceasta în ideea că zona verde de la Silvaş va fi redusă prin construirea de hoteluri şi spa, inclusiv de către SC Maccio.
Iar biologul Ana Marossy de la Muzeul Ţării Crişurilor, s-a arătat şi mai tranşantă în ce priveşte zona verde de la Silvaş: „E foarte importantă o amenajare turistică până la Mânăstirea Sfintei Cruci, dar să respectăm zona verde! Sunt curioasă cum zona Silvaş a început pe mâna unora. Acolo e albia seculară a Crişului, cum poate fi teren privat?! Nu ştiu ce manevre s-au făcut acolo în anii 90! Silvaşul trebuie să rămână aşa cum este, bineînţeles, întreţinut şi dotat cu grupuri sanitare!”
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!