Instanţa Tribunalului Bihor a dat câştig de cauză fostului director al Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, Traian Ştef, în procesul intentat de acesta Consiliului Judeţean (CJ) Bihor după ce a fost demis din funcţia de manager al respectivei instituţii de cultură. Astfel, potrivit hotărârii luate de judecătorii Curţii de Apel Bihor, Consiliul Judeţean va trebui să-i achite omului de cultură drepturi salariale în valoare de peste 30.000 de lei, de la desfacerea contractului de muncă până la data la care acesta ar fi urmat să se încheie.
„În 5 iulie, Curtea de Apel Oradea a dat o sentinţă definitivă şi irevocabilă în procesul meu cu CJ Bihor. Cu toate eforturile preşedintelui şi secretarului judeţului, inclusiv încercarea de a păcăli instanţa cu documente măsluite, decizia «desfacerii disciplinare» a contractului meu de management a fost considerată nelegală. Astfel, CJ Bihor va trebui să-mi achite drepturile salariale, de peste 300 de milioane de lei vechi, de la demitere până la expirarea contractului, adică din 22 septembrie 2008 până în 9 iunie 2009. Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a luat această decizie fără să o supună aprobării CJ, aşa cum prevede Legea administraţiei publice locale, şi a procedat apoi chiar la rezilierea amiabilă a contractului fostului director al Filarmonicii, Sarkady Zsolt. Preşedintele CJ nu a respectat nici Codul Muncii, nici Legea managementului în instituţiile publice de cultură, nici Legea administraţiei publice locale, nici contractul pe care l-am avut cu CJ”, a declarat Traian Ştef.
A câştigat în parte
Reprezentanţii CJ Bihor susţin însă că acţiunea fostului director al Bibliotecii a fost admisă în parte. Deci nu a câştigat procesul în totalitate. Adică, Traian Ştef nu a câştigat reintegrarea în funcţie, nici daune morale în valoare de 10.000 de euro, aşa cum a cerut.
„Domnului Traian Ştef i s-a admis doar plata salariilor de la desfacerea contractului de muncă până la încheierea acestuia, plus cheltuielile de judecată de 400 de lei”, a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.
„Le-am trimis o notificare atât celor de la CJ Bihor, cât şi celor de la Biblioteca Judeţeană, în care am cerut să-mi pună în aplicare sentinţa, dar nu am primit niciun răspuns”, a mai spus Traian Ştef.
Resorturi
Scandalul dintre preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, şi Traian Ştef a pornit după ce angajaţii Bibliotecii Judeţene au făcut o deplasare în Franţa. Vizita a avut loc la invitaţia directorului Bibliotecii Naţionale a Franţei. Traian Ştef justifica vizita prin faptul că angajaţii bibliotecii bihorene au făcut un schimb de experienţă, necesar reorganizării instituţiei de cultură bihorene. „Mutarea bibliotecii într-un sediu nou a necesitat o reorganizare a serviciilor, înfiinţarea de servicii noi, însuşirea de noi tehnici de biblioteconomie şi cunoştinţe legate de managementul bibliotecii”, arăta unul dintre documentele justificative depuse în dosarul de judecată.
„Pretinsa formare profesională continuă pe care contestatarul o invocă pentru a justifica deplasarea în Franţa nu s-a făcut cu respectarea actelor normative în vigoare, nefiind prezentate înscrisuri care să certifice acest fapt şi nici competenţa instituţiilor respective de a organiza cursuri de formare profesională în domeniul biblioteconomiei”, afirmau, în întâmpinare, juriştii CJ Bihor.
Altfel spus, în timp ce fostul director susţinea că vizita în Franţa a mai multor angajaţi a avut ca scop perfecţionarea lor, conducerea Consiliului Judeţean afirma că, de fapt, totul a fost o excursie plătită din bani publici cu 10.000 de euro. Doar că drepturile salariale pe care le trebuie să le recupereze acum fostul şef al Bibliotecii aproape ating suma de 10.000 de euro.
Crina Dobocan
Traian Ştef aşteaptă scuzele conducerii CJ Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!