Măsurile prin care Consiliul Județean Bihor încearcă să combată efectele schimbărilor climatice sunt, printre altele, extinderea rețelelor de gaze naturale și construcția de noi drumuri. „Extinderea rețelelor de gaz în județul Bihor va reduce masiv tăierea pădurilor. Va fi un efect foarte important direct”, a declarat Ilie Bolojan, întrebat de Jurnal bihorean dacă instituția pe care o conduce ia în considerare, atunci când face strategia de dezoltare efectele schimbărilor climatice asupra mediului și locuitorilor și dacă există o strategie pentru combaterea lor, atât la nivel economic, cât și al mediului.
[eadvert]
Bolojan a explicat că fiecare pasaj nou care se face la ieșirea din Oradea, „va reduce direct poluarea”. „O mașină poate să stea în trafic un minut, când iese din Oradea, sau zece minute și să polueze zece minute”, subliniază președintele CJ Bihor, care a citat un studiu potrivit căruia peste 40% din poluare este cauzată de trafic. „Nu îl putem descuraja (n.red. traficul auto) decât făcând spații pietonale, dar nu asta este politica Consiliului Județean. Sau finanțând transportul public. Ceea ce facem prin tram-tren”, a explicat șeful CJ Bihor.
Tram-trenul ar urma să încurajeze transportul public, să facă circulația mai fluentă, astfel încât „să nu stea oamenii în trafic și să nu polueze”.
Șeful de la Județ a subliniat că instituția pe care o conduce nu a avut posibilitatea să depună proiecte pe mediu, în afară de cele pentru pistele de biciclete. Vicepreședintele Mircea Mălan a dat ca exemplu proiectul început în primăvara acestui an, „Bihorul plantează”, în acest sens.
El a amintit și proiectele realizate în parteneriat cu Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) pentru conservarea a unor zone din ariile protejate din județul Bihor. „Avem un proiect prin care să oferim posibilitatea tuturor celor care sunt pasionați de motocross sau mersul cu ATV-urile prin păduri. Facem acest lucru la Aușeu, la limita ariei protejate, tocmai pentru a scoate din aria protejată această formă de agresiune. Practic ne preocupă această zonă, Curățenia din județul nostru și modul în care răspundem la această problemă care devine din ce în ce mai complexă arată că ne preocupă această dimensiune”, a spus vicepreședintele Mircea Mălan.
Trimite articolul
XAsta, Boloja, spunea anii trecuti ca va taia toti copacii de langa sosele, ca invurca teaficul. In Oradea taie toti copacii, la asta orice problema o rezolva cu turnam beton si facem centuri.
E din cauza urechilor. Inca nu s-au gasit firme care se ocupa de mediu/impaduriri care sa “dea din urechi” cum dau cele de constructii/betonari
Foarte bine. Dar să mai facă și câteva parcări supraetajate să se regenereze și stratul de ozon.
Taiati copacii. In Nufaru vor sa-i taie pe toti sa poata planta altii, sa poata pune porfir si copaci in ghiveci.
O taxa in plus ar fi mai “utila”si eficienta. Taxa de incalzire globala, si din taxa asta se poate betona tot ce e verde in oras.