Creditul contractat de Consiliul Județean Bihor în 2021 a fost redistribuit în ședința ordinară de miercuri.
„Astăzi (miercuri n.red.) redistribuim creditul contractat în anul 2021, către proiectele de investiții care urmează să fie finalizate anul acesta”, a declarat Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, într-o conferință de presă.
El a anunțat că instituția a consumat aproximativ 30 de milioane de lei din creditul luat în urmă cu doi ani.
„Cea mai mare parte a creditului a fost consumată în acest an pe proiectele de investiții în execuție”, a menționat președintele CJ, care cu această ocazie a anunțat și intenția de a contracta un „nou credit suplimentar de 100 de milioane de lei. „Avem proiectele pe fonduri europene, care datorită procedurilor de acreditare ale autorităților de managemernt, actualele ADR, datorită întârzierilor legate de ghiduri, probabil pe noul program operațional regional nu vom putea semna contracte de finanțare efective decât cel mai devreme în toamna acestui an sau primăvara anului viitor. Pentru a putea începe aceste lucrări sau prentru a le derula fără probleme, propunem să contractăm acest credit suplimentar, pentru a demara aceste proiecte”, a explicat Bolojan.
El a precizat că după ce proiectele actuale vor primi finanțare, banii din aceste credite vor fi redirecționați în anii următori pentru alte proiecte de investiții.
Credit votat în 2021
Consilierii județeni au aprobat în noiembrie 2021 contractarea unui credit în valoare de 20 de milioane de euro, destinat investițiilor, cu un număr de 21 de voturi „pentru” și 12 „abțineri” (PSD + UDMR). Liderul grupului PSD de la acea vreme, Felix Cozma, a vrut să știe „la ce este utilă îndatorarea locuitorilor județului”. Vicepreședintele CJ Bihor, Călin Gal, a răspuns spunând că aleșii județeni au văzut anexele cu investițiile ce urmează a fi finanțate și importanța lor, în proiectul de hotărâre pus la dispoziția consilierilor.
„Să înțelegem că Consiliul Județean a aprobat proiecte în ședințele pe care le-am avut, fără să avem bani pentru proiecte”, a concluzionat social – democratul Felix Cozma.
Obiectivele finanțate cu creditul din 2021
Campus școlar învățâmânt special din Oradea – 25 milioane lei
Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea; Lotul 1 – 12 milioane lei
Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea; Lotul 2, Sector II și Sector III – 10 milioane lei
Creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea – 5 milioane lei
Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea – 5 milioane lei
Reabilitarea și modernizarea DJ 795 Salonta – Tinca – 15,3 milioane lei
Modernizarea DJ 797 A Bicaciu – Ianoșda – 3,6 milioane lei
Reabilitare DJ 792 A Beliu – Tinca – Leș – 1 milion lei
Înființare Parc Științific și tehnologic Bihor – 11 milioane lei
Extinderea și eficientizarea terminalului de pasageri nr.1 al Aeroportului Oradea – 11 milioane lei
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!