Şeful CJ Bihor, Pasztor Sandor, afirmă că Bihorul se va prezenta cu un proiect strategic pe sănătate, accesat prin programul Ro-Hu. Un program care, de altfel, „este deja într-o întârziere foarte mare, de 1 an”, ca să-l cităm pe preşedintele CJ Bihor. Pasztor nu a vrut să dezvăluie ce proiect major pe sănătate va propune Consiliul Judeţean, dar a ţinut să spună că va fi unul care să-i mulţumească pe toţi. Inclusiv în plan politic, deoarece e nevoie şi de sprijinul PNL. Aşadar, cu siguranţă că CJ Bihor va abandona proiectul lui Cornel Popa – drumul peste munţi Şuşti – Moneasa, intrat la pachet cu amenajarea unui heliport la Vârtop şi alte investiţii în spitalele din zonă (Oradea, Beiuş, Ştei, Marghita).
Pasztor afirmă că în septembrie va dezvălui despre ce proiect concret este vorba şi în luna octombrie îl vrea deja depus! „Ştiu că avem posibilitatea de a accesa 12 milioane de euro, dar vom vrea 14. Avem deja liniile principale pentru a crea proiectul strategic de sănătate pentru judeţul Bihor”, declară Pasztor. Altfel, sunt probleme de coordonare între Bucureşti şi Budapesta pe programul Ro – Hu, iar judeţele româneşti şi maghiare de pe graniţă sunt prinse la mijloc, după cum se exprimă Pasztor. Şefii de consilii judeţene din vestul României şi estul Ungariei s-au întâlnit deja şi au făcut demersuri către cele două capitale, pentru demararea Programului Ro – Hu.
Grija lui Pasztor
Pasztor este tare grijuliu ca nu cumva la finalul mandatului său CJ Bihor să trebuiască să returneze bani din proiectul strategic pe sănătate, în urma unui control. „Este problema cu ajutorul de stat, cu Consiliul Concurenţei şi influenţarea pieţei locale, prin, de exemplu, realizarea un accelerator de la oncologie. Noi dorim foarte clar asigurări de la nivel înalt, din acest punct de vedere”, arată Pasztor, subliniind că Timişul şi Aradul au acum de returnat bani din proiecte, tocmai pentru acest gen de probleme sensibile. „Eu zic că facem un proiect strategic pe sănătate. Am promis secretarului general din MDRAP că în septembrie îl are pe masă. Va fi o fişă la care să se pronunţe foarte clar Bucureştiul, pentru a fi o finanţare de peste 90%. Aşadar, să nu fie considerat ajutor de stat. Să nu mă trezesc peste patru ani că la un control trebuie să dau bani înapoi”, a mai arătat Pasztor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!