Investiția va costa 2,2 milioane de lei, bani din care se va reabilita fațada, se va reface acoperișul și vor fi reparate tâmplăriile.
Consiliul Județean a aprobat, ieri, în unanimitate, două Hotărâri referitoare la această investiție. Pe de o parte s-a aprobat acordul între CJ Bihor și Episcopia Romano-Catolică de Oradea, pentru reabilitarea acestei clădiri din bani publici. De asemenea, au fost aprobați indicatorii tehnico-economici.
Clădirea este revendicată de către Episcopia Romano-Catolică încă din 2002, iar în 2014 dosarul a fost soluționat doar parțial, de către Comisia Specială de Retrocedare. Aceasta a constatat calitatea de persoană îndreptățită pentru Episcopia Romano-Catolică și a dispus acordarea de măsuri compensatorii pentru suprafața de 466 mp. Această suprafață nu mai poate fi retrocedată în natură, deoarece pe acest teren au fost edificate două corpuri noi, C3 și C4. Clădirea C1 reprezintă fațada de pe strada Moscovei, iar C2 găzduiește sala de spectacole Enescu Bartok.
Înțelegerea Pasztor – Bocskei
Acordul între CJ Bihor și Episcopie a fost semnat de președintele Pasztor Sandor și episcopul Bocskei Laszlo. Acest acord stipulează faptul că, dacă imobilul va fi restituit în natură Episcopiei, atunci investiția realizată de către Consiliul Județean va trebui să achite Consiliului Județean contravaloarea tuturor cheltuielilor realizate cu această investiție, din care se va se va scădea prețul de uzură. Invers, așa cum este logic, dacă Episcopia pierde procesul, nu va avea nimic de achitat către CJ Bihor.
Liderul grupului Opoziției PNL din CJ Bihor, Ionel Avrigeanu a criticat conducerea CJ pentru faptul că nu au dat mai repede drumul la investiție, în condițiile în care de ani de zile Primăria „trage” de Consiliul Județean pentru a-și reabilita clădirea. „De ce nu ați făcut-o dvs, în 2015?”, a fost întrebarea-răspuns găsită de vicele Mang pentru cuscrul său, Avrigeanu, cel căruia i-a succedat în funcția de vicepreședinte al CJ Bihor.
Teatru în sala Enescu – Bartok!
Tot ieri, plenul CJ Bihor a aprobat, în unanimitate, administrarea în comun de către Filarmonica de Stat, Teatrul Regina Maria și Teatrul Szigligeti a clădirii C2, în care funcționează sala de concerte. Aceasta după ce, în prima parte a anului consilierii județeni PNL se opuseseră, fără niciun motiv temeinic, adoptării acestei hotărâri.
Cele trei instituții se vor împărți pe aceeași sală de spectacole, până la finalul acestui an.
Mutarea spectacolelor de teatru în clădirea Filarmonicii este cauzată de montarea, până la finalul acestui an, a unei scene rotative performanțe, în clădirea Teatrului de Stat Oradea. Achiziția este posibilă printr-un program transfrontalier RO-HU, în care partenerul teatrelor orădene este Teatrul Csokonai Szinhaz.
Citiți principiile noastre de moderare aici!