Consiliul Județean Bihor va contracta un nou credit, în valoare de 100 de milioane de lei. Motivul: „În următoarea perioadă de timp, județul Bihor trebuie să asigure resursele financiare necesare continuării și demarării de noi investiții de anvergură de interes județean, inclusiv prin accesarea unor fonduri externe nerambursabile (…)”, se arată în documentul supus votului în ședința ordinară de joi.
[eadvert]
Proiectul de hotărâre arată că „pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, gradul de îndatorare a județului Bihor se află sub limita legală de 30%”. Din credit vor fi plătite facturile pentru construcția centurilor din Zona metropolitană Oradea (27 de milioane de lei), pentru reparațiile la viitorul sediu al CJ Bihor (15,2 milioane de lei) sau pentru parcurile industriale din județ (20 de milioane de lei), printre altele.
În luna ianuarie, aleșii județeni au votat redistribuirea creditului contractat în 2021, iar președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, a anunțat atunci intenția de a lua un al doilea împrumut. „Avem proiectele pe fonduri europene, care datorită procedurilor de acreditare ale autorităților de management, actualele ADR, datorită întârzierilor legate de ghiduri, probabil pe noul program operațional regional nu vom putea semna contracte de finanțare efective decât cel mai devreme în toamna acestui an sau primăvara anului viitor. Pentru a putea începe aceste lucrări sau pentru a le derula fără probleme, propunem să contractăm acest credit suplimentar, pentru a demara aceste proiecte”, a explicat atunci Ilie Bolojan.
El a precizat, cu aceeași ocazie, că după ce proiectele în derulare vor primi finanțare din fonduri nerambursabile, banii din aceste împrumuturi vor fi redirecționați în anii următori pentru alte proiecte de investiții. Creditul contractat în 2021 este tot în valoare de 100 de milioane de lei, echivalentul a 20 de milioane de euro. În 2020, liberalii din CJ Bihor, pe atunci sub conducerea lui Pástor Sándor, s-au opus contractării unui credit în valoare de 50 de milioane de lei.
Banii urmează să fie folosiți pentru următoarele proiecte:
Creșterea accesibilității pe drumuri județene în Zona Metropolitană Oradea” (DJ 767E Orșorhei-Copăcel (12,7 km) și realizarea centurilor Oșorhei (5,8 km), Sântandrei (5 km) și Nojorid (8,4 km)) – 27 de milioane de lei
Reabilitarea și modernizarea DJ795 Salonta – Tinca – 20 de milioane de lei
Drum județean DJ 764L Delani – Beiuș – 2,3 milioane de lei
Modernizare DJ 763 Padiș – Ic – Ponor – 5,5 milioane de lei
Reparații capitale la sediul CJ Bihor – 15,2 milioane de lei
Centrul cultural multifuncțional Oradea – 10 milioane de lei
Parcuri industriale Aleșd, Beiuș, Ștei, Marghita – 20 de milioane de lei
Trimite articolul
XPe salariile de la Ansamblul Crisana 😂
Pe betoanele firmelor de casa