DGASPC Bihor este o mașinărie care înghite bani la foc automat, datorită profilului său de necesitate socială la nivel județean. La fel, este nevoie de bănet și pentru derularea în bune condiții a programului lapte – corn. Rămâne de văzut cum se va uita ministrul de Finanțe Teodorovici către județul Bihor. Și poate că liderul PSD Bihor, Ioan Mang, va avea, totuși, un cuvânt de spus.
Pásztor așteaptă după banii de la Teodorovici
Administrația județeană are nevoie de repartizări bugetare de la Guvern în valoare de aproximativ 8 milioane de lei. Consiliul Județean Bihor așteaptă după bani de la Guvern. Potrivit președintelui Pásztor Sándor, banii sunt necesari pentru cheltuielile cu personalul de la DGASPC și pentru derularea programului lapte-corn.
Șeful CJ afirmă că solicitarea a fost trimisă către Guvern încă dinainte să plece în concediul din care tocmai ce a revenit. 5,5 milioane pentru DGASPC Bihor, respectiv 2,25 milioane ar fi necesari pentru programul județean lapte-corn. Aceasta deoarece, la DGASPC Consiliul Județean are asigurate fondurile abia până în luna noiembrie, parțial, iar pentru programul lapte-corn abia până la finalul lui octombrie.
„Cele mai mari cheltuieli de funcționare le avem la DGASPC, însă sunt județe mai mici decât noi, precum Vaslui, care au cheltuieli duble față de cele pe care le avem noi! Un județ de dimensiunile noastre, Mureș, are cu 20% cheltuieli mai mari decât le avem noi”, spune președintele Pasztor.
Acesta afirmă că sunt, în continuare, necesare optimizări. „Ar fi nevoie să mai reducem șefii de centre și să facem angajări mai ieftine. De asemenea, încercăm să externalizăm”, crede președintele Consiliului Județean.
Primăriile mari sunt nemulțumite
Rămâne de văzut când își va primi CJ Bihor sumele necesare de la bugetul de stat, de vreme ce ultimele discuții de la Guvern, cu Asociația Municipiilor din România și Uniunea Consiliilor Județene, nu au avut rezultat pozitiv.
De altfel, după discuții președintele AMR, Robert Negoiță a avut o reacție nervoasă, când a aflat că, în loc de 3 miliarde de lei, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici vrea să aloce primăriilor doar 1,5 miliarde de lei.
„În cadrul discuțiilor, dl Robert Negoiță a reiterat solicitarea AMR, ca la rectificarea bugetară din acest an să aibă în vedere alocarea către autoritățile publice locale a diferenței de 18,25% din impozitul pe venit colectat în primul trimestru al anului 2019”, transmite AMR, după discuțiile de la Guvern.
Primarul Ilie Bolojan nu a putut fi contactat pentru a-și exprima poziția pe subiectul relatat mai sus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!