Constructorii bazinelor didactice de înot din județ au fost iertați de penalități, potrivit Consiliului Județean Bihor. La unele bazine, întârzierile au fost de câteva luni, după ce termenul inițial prevăzut în contract a fost amânat pentru 28 iulie 2022. Potrivit contractului, termenele inițiale de finalizare erau: luna martie pentru cele din Beiuș și Marghita, luna aprilie pentru Valea lui Mihai și Ștei, respectiv luna iulie pentru bazinul din Salonta. Acestea au fost finalizate astfel: Salonta în luna septembrie, Beiuș și Valea lui Mihai în octombrie, Marghita și Ștei în decembrie. Bazinul din Săcueni a fost finalizat primul, în 2021, iar cel din Nucet, cu termen inițial de predare februarie 2022, a fost recepționat în iulie 2022.
[eadvert]
Bazinele Beiuș, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita și Ștei au fost predate cu câteva luni întârziere de constructorii SC Davinci SRL (pentru bazinul din Salonta) și Costa Voc Impex SRL. În luna septembrie 2022, la solicitarea Jurnal bihorean, Vitályos Barna, directorul Agenției de Dezvoltare Durabilă (ADD) Bihor, a spus că pentru fiecare zi de întârziere, constructorii bazinelor vor fi penalizați cu 0,2% pe zi, termenul de predare fiind împins pentru 28 iulie 2022, cu câteva luni peste datele prevăzute în contract.
Între timp, Consiliul Județean Bihor s-a răzgândit și spune că nu mai aplică nicio penalizare.
„Vă informăm că, având în vedere majorarea prețului materialelor de construcții în contextul crizei mondiale în domeniu, precum și în baza altor evenimente imprevizibile intervenite (creșterea prețului pe piețele de energie electrică și gaze naturale, a combustibilului, a transporturilor de mărfuri la nivel internațional, cu impact direct în producția și distribuția tuturor produselor utilizate în construcții, conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei și blocajul impus la nivel internațional Rusiei), executanții au beneficiat de prevederile Ordonanței de urgență 47/2022, privind ajustarea prețurilor contractelor de achiziție publică. În baza acestor prevederi, s-au calculat sume necesare ajustărilor în valoare de 3.841.151,67 lei. Aceste sume sunt necesare pentru finalizarea obiectivelor de investiții, însă până la acest moment nu au fost alocate în bugetul Agenției de Dezvoltare Durabilă a Județului Bihor”, a transmis CJ Bihor, la solicitarea Jurnal bihorean.
Instituția mai spune că la bazinele din Marghita și Ștei au fost probleme cu asigurarea utilităților (gaz si canalizare) de către primării, care sunt beneficiarii finali, motiv pentru care nu s-a putut face recepția.
„Având în vedere problemele mai sus expuse, considerăm că aplicarea unor penalități de întârziere nu este oportună, atâta timp cât există aceste probleme mai sus expuse, legate de lipsa sumelor necesare pentru ajustarea prețurilor la nivelul impus de către legislație, dar și cele legate de identificarea unor probleme care fac imposibilă recepția și darea în folosință în bune condiții a obiectivelor de investiții”, a precizat CJ Bihor. Sursa citată spune că problema cu lipsa fondurilor și asigurarea utilităților sunt în curs de rezolvare.
Termen de finalizare amânat de două ori
Consiliul Județean Bihor a construit bazine didactice de înot în Săcueni, Nucet, Salonta, Beiuș, Ștei, Marghita și Valea lui Mihai. Primul finalizat a fost cel din Săcueni, în anul 2021. Cel de la Nucet, cu termen inițial de finalizare în luna februarie 2022, a fost recepționat în iulie 2022. După finalizarea bazinului din Nucet, directorul ADD ne-a informat că termenul de predare prevăzut inițial în contract nu poate fi respectat și s-a negociat un nou termen, 28 iulie 2022.
Potrivit contractului, termenele inițiale de finalizare erau: luna martie pentru cele din Beiuș și Marghita, luna aprilie pentru Valea lui Mihai și Ștei, respectiv luna iulie pentru bazinul din Salonta. Acestea au fost finalizate astfel: Salonta în luna septembrie, Beiuș și Valea lui Mihai în octombrie, Marghita și Ștei în decembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!