Consiliul Județean Bihor a aprobat în ședința extraordinară de îndată de miercuri, 13 decembrie, un proiect de hotărâre premergător semnării contractului de finanțare din fonduri europene pentru reabilitatea fostului Palat al Finanțelor, viitor sediu al Consiliului Județean.
[eadvert]
Valoarea totală a proiectului „Creșterea eficienței energetice și reabilitarea clădirii situate în Oradea, strada Republicii nr. 35” este de 48.059.810,97 lei, cu TVA. Contribuția proprie a Consiliului Județean Bihor este de 462.945,51 lei.
„În urma depunerii pentru finanțare pentru acest proiect, am îndeplinit punctajul, am trecut de criteriile de evaluare și am câștigat finanțarea. Intenția noastră este să putem semna contractul de finanțare cu ADR Nord-Vest pentru acest proiect și altele două până la sfârșitul acestui an”, a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Lucrările sunt realizate de asocierea de firme Drum Asfalt, Constructorul Sălard și Drumuri Bihor.
„Vă reamintim că lucrările de restaurare au început în august 2022. Reparațiile presupun lucrări de consolidare locală, recompartimentări și finisaje interioare, intervenții la șarpanta exterioară, la fațade, vor fi refăcute instalațiile electrice, sanitare și termice, precum și cele de securitate la incendiu. De asemenea, vor fi realizate amenajări exterioare și vor fi extinse anumite spații prin mansardare. Se va pune accent pe creșterea eficienței energetice a clădirii”, a transmis CJ Bihor printr-un comunicat de presă.
Pe lângă angajații care sunt în prezent la sediul din Parcul Traian, nr.5 din Oradea, în viitorul sediu își vor desfășura activitatea și angajații din direcții sau instituții, precum Direcția Arhitectului Șef, Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland Bihor, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bihor sau Agenția de Dezvoltare Intercomunitară Ecolect Group.
Totodată, în noua clădire administrativă va funcționa un ghișeu unic, unde vor fi reprezentate toate instituțiile subordonate CJ Bihor.
Palatul Finanțelor Publice este un monument istoric construit în perioada 1899 – 1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy. Construit în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial.
„Consiliul Județean Bihor a aprobat miercuri proiecte de hotărâre similare pentru alte două proiecte: (1) pasajul suprateran de la ieșirea din Oșorhei și amenajarea și iluminarea unor treceri de pietoni în județul Bihor și (2) Parcul Științific și Tehnologic din Oradea.
Finanțarea va fi asigurată în cadrul Programului Regional Nord-Vest 2021 – 2027, Prioritatea 3: O regiune cu comunități prietenoase cu mediul, Obiectiv Specific 2.1: Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Acțiunea b) Sprijinirea eficienței energetice în clădirile publice, inclusiv clădiri de patrimoniu.
Acestea vor fi finanțate tot prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027”, a mai precizat CJ Bihor.
Trimite articolul
XAceasta cladire s-a construit cam intr-un an de zile in anii 1899-1900 si se renoveaza in 3 ani, ca sa vezi cum se lucreaza dupa cca 120 de ani, iar pretul pentru renovare este mai mare decat s-ar construi un asemenea imobil de la zero.
-
merita tot efortul si toti banii, va fi palatul lui Bolojan ! 🙂