Consiliul Judeţean a votat miercuri, cu şapte abţineri, continuarea lucrărilor la viitorul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor (MTC) tot cu firma Selina. În Hotărâre se arată că lucrările ar urma să fie finalizate în 12 luni de la încheierea actului adiţional. Executivul CJ Bihor a suspus la vot această variantă, chiar dacă acest contract a expirat la finalul lunii iunie 2010. Iar de atunci nu s-a mai lucrat, decât la înlocuirea ţiglelor de pe acoperiş, descoperite ca fiind defecte.
Grupul consilierilor PDL şi consilierul judeţean PNL Smaranda Scridon s-au abţinut să voteze pentru această modalitate de continuare a lucrărilor la Muzeu, ce evită o nouă licitaţie şi, deci, un alt eventual executant.
Liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu a pus câteva întrebări Executivului, înainte de momentul votului. Alesul judeţean a vrut să ştie de la ce dată se prelungeşte contractul, având în vedere că acesta a expirat în 2010 şi ce se întâmplă cu perioada de patru ani, în care lucrările au fost suspendate. „Când un contract nu se finalizează la termen, cineva este vinovat. În acest caz, cine plăteşte penalităţile?”, a mai întrebat pedelistul. De asemenea, Avrigeanu nu a înţeles de ce un act adiţional la un contract de lucrări trebuie votat de plenul CJ Bihor. „Orice act adiţional este semnat de Executiv cu contractantul. Pentru prima dată se procedează la această manieră, de a emite o Hotărâre de Consiliu în acest sens. Poate că are bază legală, dar nu mi se pare normal”, a opinat Avrigeanu, care, alături de colegii săi din PDL, s-a abţinut ulterior. Smaranda Scridon s-a abţinut, motivând că este incompatibilă pentru a vota la acest proiect de hotărâre, deoarece în perioada derulării acestui contract a fost director economic al CJ Bihor, în timpul mandatului exercitat de Radu Ţîrle.
„Contractul se consideră finalizat o dată cu recepţia parţială. Însă contractul nu a încetat, doar lucrările au fost suspendate”, a fost interpretarea dată de Mihaela Roşan, jurista CJ Bihor. Cât despre incompatibilitatea lui Scridon, Roşan şi secretarul judeţului, Carmen Soltănel, s-au contrazis una pe alta. A intervenit vicepreşedintele Kiss Alexandru, care a clamat că dacă Scridon este incompatibilă „atunci toată lumea este incompatibil. Nu este incompatibil nimic. Dacă a greşit cineva, va plăti. Ori suntem toţi incompatibili şi atunci nu votăm, ori votăm”, a cerut şeful UDMR Bihor. Înaintea votului, preşedintele Cornel Popa a făcut apel la „responsabilitatea şi simţul civic” al aleşilor judeţeni.
Investiţie scumpă
Până acum, CJ Bihor a investit în viitorul sediu al Muzeului din fosta Garnizoană 47,6 milioane de lei, cu TVA inclus, reprezentând 81,6% din valoarea totală a lucrării. Banii au venit printr-un credit contractat de CJ Bihor cu BCR. Pentru finalizarea lucrării la preţurile iniţiale din contract mai e nevoie de circa 11,7 milioane de lei (cu TVA de 24%). Pentru 2014, Consiliul Judeţean Bihor a alocat continuării acestei investiţii 6 milioane de lei noi.
Ieri, înaintea votului vicepreşedintele Kiss declara că nu ştie dacă şi firma Selina este de acord să continue lucrările. Reprezentanţii acestei firme nu au putut fi contactaţi, ieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!