Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat trei hotărâri prin care consilierii județeni au aprobat studiile de oportunitate și indicatorii tehnico – economici a trei proiecte de investiții ce vizează îmbunătățirea transportului transportului public de călători în zonele de nord, centru- est și sud- vest ale județului, prin achiziționarea unui număr total de 24 autobuze electrice, trei stații de încărcare lentă și 12 stații de încărcare rapidă a autobuzelor. Valoarea totală pentru achiziționarea autobuzelor și stațiilor de încărcare se ridică la 84,93 milioane de lei, din care 72,78 milioane lei ar fi cheltuieli eligibile, iar pentru obținerea acestor fonduri Consiliul Județean va depune cereri de finanțare. Potrivit vicepreședintelui Mircea Mălan, prin achiziționarea autobuzelor electrice se va mări frecvența curselor pe unele trasee, se va realiza o mai buna acoperire a județului cu servicii de transport dar și reducerea poluării. Pentru fiecare din cele trei zone au fost realizate studii prin care s-a stabilit că există trasee, operate de firmele care efectuează transportul de călători în baza contractelor semnate pe 7 ani cu Consiliul Județean, care necesită îmbunătățiri în ceea ce privește frecvența curselor. După achiziționarea autobuzelor electrice, acestea urmează să fie predate, în condiții legale, firmelor ce operează respectivele trasee din județ.
Comisie pentru evaluarea activității secretarului general
În conformitate cu prevederile Codului Administrativ, evaluarea performanțelor profesionale ale secretarului general al Consiliului Județean se realizează de către o comisie formată din președintele CJ și doi consilieri. Având în vedere că proiectul de hotărâre care stabilea numele celor doi consilieri a fost elaborat înainte de a fi depusă cererea de demisie de către Călin Gal din funcția de vicepreședinte și consilier județean, la propunerea președintelui Ilie Bolojan, comisia va fi formată din consilierii Șchiop Ancuța Florina și Avrigeanu Ionel. Raportul de evaluare va trebui să cuprindă activitatea secretarului general Carmen Soltănel pentru perioada mandatului consiliului între 2020- 2024, până la data de 4 noiembrie 2024.
Tabără la Oradea pentru elevii ucrainieni din zonele de război
În baza votului dat de consilierii județeni, a fost aprobat acordul de coperare între Consiliul Județean, Primăria Oradea și Inspectoratul Școlar Județean privind organizarea, în anul 2025, la Oradea a unei tabere internaționale pentru elevii din zonele afectate de război din Ucraina. În baza acordului, Inspectoratul Școlar va pune la dispoziție locația unde vor sta elevii ucrainieni, iar Consiliul Județean și Primăria vor achita costurile de cazare și mâncare pentru o săptămână a elevilor.
Terenul de sub terminalul cargo de la Aeroport se vinde pentru 2,59 milioane euro
Prin Hotărârea Consiliului Județean 132/2021 a fost aprobată încheierea acordului de parteneriat între consiliu și firma CTPark Iota Srl, care a câștigat licitația pentru construirea unui terminal cargo la Aeroportul din Oradea. Având în vedere faptul că firma a finalizat investiția, care s-a ridicat la aproximativ 32,1 milioane euro, iar în baza contractului poate cere cumpărarea terenului pe care se află terminalul, consilierii județeni au aprobat vânzarea suprafeței de 143.889 mp către firma CTPark Iota Srl, prețul, stabilit în baza raportului de evaluare, fiind de 2,59 milioane euro.
Taxe mărite la Centrul de Cultură al județului Bihor
La solicitarea Centrului de Cultură a județului Bihor, consilierii județeni au aprobat majorarea unor taxe percepute de la cei care urmează cursuri la respectivul centru, după cum urmează: taxa de curs crește de la 800 la 900 de lei, taxa de înscriere/examinare crește de la 70 la 80 de lei. Totodată se introduce un tarif nou și anume bilete pentru spectacole, prețul fiind cuprins între 15 și 50 de lei. Centrul de Cultură al Județului Bihor funcționează ca instituție bugetară în subordinea Consiliului Județean Bihor, care îi asigură baza materială şi resursele necesare. Centrul s-a înfiinţat la data de 1 februarie 2021 odată cu fuziunea prin absorbţie a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor cu Şcoala de Arte Francisc Hubic Oradea, în baza Hotărârilor Consiliului Judeţean Bihor nr. 242 şi nr. 243 din 29.12.2020. Şcoala de Arte Francisc Hubic îşi desfăşoară activitatea ca secţie distinctă a Centrului, fiind organizată în 3 compartimente: muzică, arte vizuale şi coregrafie.
Un mandat al investițiilor în infrastructura rutieră
Fiind ultima ședință de consiliu din mandatul 2020- 2024, președintele Ilie Bolojan a ținut să facă un scurt bilanț al activității și să adreseze mulțumiri consilierilor județeni pentru colaborare, chiar dacă uneori au mai exista contre cu cei de la PSD și UDMR, autorităților locale, în special Primăriei Oradea, pentru parteneriatele ce au permis realizarea multor proiecte de impact în județ, autorităților de la nivel central pentru sprijinul acordat, angajaților din aparatul consiliului și nu în ultimul rând bihorenilor pentru că au avut încredere și au manifestat înțelegere pentru momentele de disconfort create de șantiere. Ilie Bolojan a afirmat că mandatul care se apropie de final poate fi catalogat unul al investițiilor în infrastructura rutieră, fiind date în folosință 64 de drumuri noi, nu modernizate sau reparate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!