În luna martie a anului 2017, președintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, declara că instituția pe care o reprizintă dorea să achiziționeze clădirea, însă aceasta a fost vândută fără a se respecta dreptul de preempţiune. Practic, când o clădire-monument se vinde, integral sau spaţii din aceasta, statul şi consiliile Judeţene au drept de preempţiune – adică au dreptul de a face oferte de cumpărare, cu prioritate.
În acest caz, vânzătorul clădirii, UniCredit Bank SA, a reclamat că CJ Bihor și-a exercitat tardiv dreptul de preempţiune. „Ne-a surprins fantastic că după ce noi am votat, în unanimitate chiar, să cumpăram clădirea, am aflat că a fost vândută altcuiva. Vânzarea este ilegală”, declara Pasztor Sandor imediat după aflarea veștii că SC Remaxa Imobiliare SRL a cumpărat clădirea pentru 310 000 euro de la UniCredit Bank.
În soluția oferită în luna decembrie, Tribunalul Bihor a dat drept de cauză CJ Bihor și anulat tranzacția imobiliară.
„Constată nulitatea parţială a contractului de vânzare cumpărare încheiat între UniCredit Bank SA şi SC Remaxa Imobiliare SRL, autentificat sub nr. 549/31.03.2017 de BIN Bonchiş C. Bogdan, privind imobilul situat în Oradea, str. Pictor Nicolae Grigorescu nr.1, corp B, jud. Bihor, înscris în CF 180.287-C1-U2 Oradea cu nr. cadastral 180.287-C1-U2, reprezentând monument istoric, cod BH-II-m-B-01057, parte din ansamblul ”Hotelul, Băile Rimanoczy şi Cafeneaua Royal”, se precizează în soluția Tribunalului Bihor.
Decizia Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată în termen de 30 de zile de la primirea comunicării.
[related-post post_id=”1836974″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!