Cultivarea ciupercilor a devenit în ultimii ani o afacere profitabilă pentru românii interesaţi de astfel de activităţi. Datorită faptul că un ciclu de cultură se desfăşoară pe o perioadă de 100 de zile, deci relativ scurt, amortizarea fondurilor investite este socotită printre cele mai active din sectorul vegetal.
În judeţul Bihor o mare ciupercărie este în localitatea Sântion.
Paul Tivadar un tânăr fermier bihorean se ocupă din 2003 de creşterea ciupercilor champignon. A început cu un spaţiu de 200 metri pătraţi iar acum bihorenul cultivă ciuperci în nu mai puţin de opt hale a câte 200 mp fiecare. „În acest domeniu nu ai sărbători, şi zile libere. Când avem de muncă toată lumea participă”, ne-a spus Paul Tivadar.
Pe parcursul anilor acesta spune că a învăţat din propriile greşeli aşa că acum prea puţine secrede despre creşterea ciupercilor champignon i-au mai rămas nedesluşite.
Ca în orice afacere, cultivarea ciupercilor implică şi riscuri, printre acestea numărându-se în primul rând diversele boli. „A fost un an în care ne-am confruntat cu diferite boli fiind necesară oprirea producţiei mai multe luni şi dezinfectări repetate”, a punctat Paul Tivadar.
Pentru a produce calitativ, aşa cum cere piaţa, dar şi rentabil spaţiile în care se cultivă ciupercile trebuie să îndeplinescă mai multe condiţii. Printre acestea se numără umiditatea care trebuie să fie cuprinsă între 80-99% în funcţie de stadiul de dezvoltare al ciupercilor şi temperatura de18-22 grade Celsius. Ventilarea este de asemenea un aspect care nu trebuie neglijat.
În spaţiile unde cultura ciupercilor se amplasează pe stelaje, aerisirea prin deschiderea ferestrelor şi uşilor nu este suficientă, de aceea trebuie o aerisire dirijat prin instalarea unui ventilator cu filtru special. „Acestea sunt investiţii iniţiale fără de care nu se poate produce, iar valoarea lor nu este de neglijat” concluzionat bihoreanul.
Desfacearea
Ca şi la marea majoritatea a produselor şi cultivatorul bihorean spune că valorificarea produselor este deficitară. „Fiind o marfă perisabilă nu putem ţine ciupercile mai mult de două zile de la recoltare. Astfel că suntem nevoiţi să vindem repede acest lucru însemnând scăderea preţului de multe ori. Ieri noi vindeam kilogramul de ciuperci în Piaţa Cetate din Oradea cu patru lei”, ne-a spus tânărul fermier.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!