Ieşit în mod dezastruos de pe radarul orădenilor dornici de relaxare în oraş, Dealul Ciuperca înghite constant banii oraşului, fără rezultate vizibile publicului.
Cei care se nimeresc în zonă n-au acces dincolo de parapetul de pe acoperişul punctului de alimentaţie publică, devenit sediu pentru topografi, geotehnicieni şi constructori.
Nu că ar fi ceva de văzut: sub balconul terasei se deschide un crater cu pământ galben străbătut de drumuri tehnologice. Sub acesta, teoretic, ar trebui să fie montate deja cele trei mari drenuri şi să fie deja rigidizate fundaţiile localului de pe deal. Acestea ţin de prima fază a lucrării de consolidare a dealului, adjudecată în aprilie de firma orădeană Galvella SRL, la 216.952 lei fără TVA, cu termen de execuţie de 30 de zile.
Dezastrul Ciuperca a împlinit mai bine de jumătate de an de la intrarea în şantier cu rezultate vizibile poate pentru specialişti. A înghiţit deja câteva sute de mii de lei şi, teoretic, are încheiată doar prima fază, adjudecată de Gavella SRL, care constă din realizarea celor trei drenuri de mare adâncime şi din rigidizarea fundaţiei clădirii de pe deal. Practic, nu s-au predat toate lucrările. Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională spune că unele intervenţii sunt dependente de lucrările prevăzute în faza a doua, de aceea au fost amânate până la intrarea pe amplasament a noii firme.
„Contractul de lucrări pentru realizarea celor două ecrane de piloţi foraţi a fost semnat în data de 28.06.2017, în urma derulării procedurii simplificate pe SEAP, cu firma Dacia Faber SRL din Cluj. Valoarea contractului este de 1,369.924.74 lei fără TVA. Termenul de executie este de 3,5 luni. În cadrul acestui contract se vor realiza două rânduri de piloţi foraţi”, ne-a transmis Oana Nicula, managerul proiectului de refacere, cu precizarea că predarea amplasamentului se va face la mijlocul acestei săptămâni. De altfel, săptămâna trecută, o echipă de specialişti între care şi geotehnicieni, s-au aflat pe amplasament pentru a constata evoluţia lucrării.
Contracte după contracte
De la începutul anului şi până acum, Dealul Ciuperca a făcut obiectul mai multor contracte:
– în 21 ianuarie 2017 s-au semnat două contracte – unul de 3.934 de lei fără TVA, pentru realizarea „Studiului Geofizic pentru Determinarea Structurii Geologice in zona afectata din Gradina Publica Dealul Ciuperca” şi unul de 45.000 lei, pentru proiectul de execuţie a stabilizării alunecării de teren
– a fost urmat, în 28 martie de un altul, de 132.000 lei, semnat cu Universitatea Oradea, cu destinaţia Studii de monitorizare a versantului pe o perioadă de 3 ani, până în 2020. S-au cumpărat, astfel, serviciile echipei conduse de expertul timişorean Marin Marin, din care mai fac parte trei cadre didactice ale Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură – Buda Aurelian Stelian – responsabil execuţie proiect şi monitorizare, Suba Norbert Szobolcs – responsabil calcule şi interpretare date geodezice şi Nistor Sorin, director proiect.
– dirigienţia de şantier a fost adjudecată pentru 99.000 de lei fără TVA, în 31 martie, cu firma General Standard Antreprenor General
– contractul de lucrări pentru prima fază a consolidării a fost adjudecat de Gavella SA la 216.952 lei fără TVA
– contractul de lucrări pentru a doua fază a fost semnat săptămâna trecută, la suma de peste 1,3 milioane de lei
Toate aceste sume sunt suportate de oraş, de la bugetul local. Cu ocazia celei mai recente şedinţe a Consiliului Local, executivul şi-a expus în faţa aleşilor poziţia faţă de acest obiectiv: edilii au ajuns la concluzia că consolidarea dealului ar fi trebuit făcută anterior amenajării, motiv pentru care nu se vor îndrepta împotriva niciuneia dintre firme pentru a recupera costul prezentei intervenţii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!