Comuna Ciuhoi va deveni comuna Sâniob. În 2008, majoritatea locuitorilor din comună decideau, printr-un referendum, să mute centrul de comună şi, implicit, să schimbe numele acestei unităţi teritorial-administrative din Ciuhoi în Sâniob. Rezultatul referendumului a fost, de fapt, consecinţa unui vot etnic, maghiarii fiind cei care au dorit să schimbe lucrurile.
La mâna… regelui!
Ciuhoiul este locuit cu preponderenţă de români, în timp ce la Sâniob marea majoritate sunt de etnie maghiară. Primarul comunei e Molnar Jozsef (UDMR). A contat şi faptul că Sâniobul este cea mai mare localitate din comună, având 1.500 de locuitori, faţă de cei 500 din Ciuhoi. În maghiară, Sâniob devine „Szentjobb” – expresie ce face referire la mâna dreaptă a Sfântului Ştefan (Szent Istvan), întemeietorul statului maghiar.
În urma recensământului din 2008, parlamentarii UDMR Cseke Attila şi Lakatos Petru introduceau o iniţiativă legislativă, pentru ca voinţa populară să se transforme în realitate. Săptămâna trecută, Senatul a încuviinţat recensământul local, prilej perfect pentru ca senatorul Cseke Attila să treacă această decizie la capitolul realizări ale UDMR, în pragul debutului campaniei electorale. Ieri, la lansarea candidaţilor UDMR pentru Parlament, Cseke a subliniat cum cei şapte senatori ai UDMR au cântărit decisiv pentru ca votul maghiarilor din Sâniob să se traducă în realitate, prin adoptarea unei legi. Urmează ca preşedintele Băsescu să promulge legea şi să fie publicată în Monitorul Oficial. Ieri, Cseke ne-a declarat că la Sâniob sunt deja pregătite sediile pentru Primărie şi Consiliul Local, dar mutatea efectivă se va realiza abia din ianuarie 2013. Practic, ar mai trebui mutate doar steagurile…
Conform referendumului din 2002, în comuna Ciuhoi locuiesc 2.300 de locuitori. 50,6% sunt etnici maghiari, 42,3% sunt români şi 6,7% sunt ţigani (rromi). Din comună mai fac parte localităţile Sfârnaş şi Cenaloş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!