La Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Judeţean s-a montat azi-dimineaţă un cititor de card pentru bihorenii care vor dori să deţină carduri de sănătate cu stocarea datelor medicale, a afecţiunilor suferite, a antecedentelor familiale şi a investigaţiilor pe care le-a efectuat de-a lungul timpului.
Managerul spitalului, dr. Florin Bodog, a informat că firma din Timişoara a montat gratuit cititorul de card la UPU, astfel că toţi oamenii care ajung în spital vor putea să beneficieze de informaţiile medicale având cardul respectiv.
Dr. Marius Pârcioagă, reprezentantul Ministerului Sănătăţii în teritoriu, a declarat că şi alte spitale orădene au sau vor avea astfel de cititoare de card: Spitalul Dr. Gavril Curteanu, Spitalul Pelican, Maternitatea. Dr. Pârcioagă a relatat că reprezentanţii firmei din Timişoara au luat legătura şi cu mai mulţi medici de familie în vederea informării despre cititorul de card şi despre cardul european de sănătate.
Bune pentru urgenţe
Dr. Hadrian Borcea, de la UPU – SMURD Oradea, a relatat că acest card de sănătate va fi foarte important pentru pacienţii care ajung în urgenţe, fiindcă medicii de aici vor şti mult mai repede ce fel de afecţiuni a mai avut pacientul şi vor putea mai repede să ofere tratament.
Pentru început, pe cardul european de sănătate vor putea fi notate chiar şi informaţii generale, mai ales că nu toţi oamenii îşi mai aduc aminte sau au fişe medicale de la internări sau investigaţii anterioare.
Informaţiile de pe card pot fi completate la calculator de posesorul cardului şi de medici de familie, medici specialişti, medici de laborator, farmacişti etc.
Costul unui card cu o valabilitate de un an este de 45 de lei, un card pe durata a doi ani costă 72 lei, iar cardul pe trei ani costă 90 lei.
Cei care doresc să îşi achiziţioneze cardul european de sănătate (care poate fi accesat în mai multe limbi) sunt rugaţi să acceseze site-ul www.carddesanatate.ro.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!