Prima ediţie Citadel Delivery îşi propune să redea oamenilor Cetatea, recompunând-o prin imagini şi vers şi redând-o peisajului cotidian, aşa cum o văd orădenii. La Oradea, de pe 26 pe 28 iulie, poezia va fi în Cetate şi îi va da ritm şi figuri de stil, va prinde viaţă prin ochii celor ce o privesc.
Prima ediție Citadel Delivery este organizată de Fundația Cărturești împreună cu Asociația Pentru
Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR), în parteneriat cu Ordinul Arhitecților Bihor și Manifest pentru Oradea, cu sprijinul Primariei Oradea.
În programul evenimentului se regăsesc în jur de 20 de ateliere și proiecte artistice, arhitecturale, teatrale, literare, de mediu și sport, atât pentru adulți cât și pentru cei mici. Serile se vor încheia cu muzică live, proiecții de film, teatru și DJ seturi.
Ateliere
Dintre atelierele prinse în programul Citadel Delivery se numără şi atelierul de caligrafie modernă marca „Literele Denisei – Caligrafie” susţinut de Denisa A. Popa, în care, timp de trei zile începând cu ora 10:00, se va putea descoperi plăcerea de a scrie și de a compune versuri într-un spațiu creativ. Fiecare sesiune va avea o durată de două ore și va fi realizată pentru nivelul de începători.
Pe parcursul atelierelor, participanții se vor familiariza cu instrumentele de scris și vor primi o platformă de expresie în care vor realiza împreună un proiect și vor fi creatorii propriilor poezii. Un alt atelier va fi „Să ne jucăm că facem artă”, atelier susținut de scriitorul Vianu Mureșan, care se va desfășura în fiecare zi de la ora 10:00 în cadrul unor întâlniri cu copii de diverse vârste preocupați de desen și pictură.
De asemenea, va fi prezentat experimentul său artistic cu Sophia Leopold din Toronto, care a început să picteze de la vârsta de 3 ani, și care a realizat până în prezent peste 300 de tablouri și 700 de desene, a avut peste 10 expoziții de pictură la galerii din Canada și în cadrul unor evenimente organizate de diverse instituții.
„Sophia s-a jucat cu creioanele de desenat și colorat fără să știe că face artă, fără să aibă noțiunea de artă, iar în momentul în care i s-a lămurit că jocul ei poate duce la opere artistice, a continuat să se joace, însă mai disciplinat. Spiritul jocului – poate ar fi mai nimerit să spun instinctul jocului – i-a însoțit mereu lucrările, i-a dat entuziasm, a ajutat-o să învingă plictisul și rutina.
Din jocurile minții și ale sensibilității este croită personalitatea copilului, jocuri pe care, crescând mai apoi, începe să le simplifice, inevitabil, să le rărească și să le transforme în automatisme. Chiar și creația artiștilor maturi – bazată pe educație, înțelegere, rafinamente câștigate prin exercițiu, tehnică, știință – este în mare măsură consecința automatismelor, de care nu toți mai reușesc să se elibereze. Automatismul este, în cele din urmă, opusul, dușmanul de moarte al jocului”, explică Vianu Mureșan.
Cornelia Dinca, urbanist, este fondatoarea Sustainable Amsterdam, o platformă dedicată creării și implementării unor serii de abordări și metode venite în sprijinul dezvoltării urbane sustenabile.
La vârsta de unsprezece ani, Cornelia Dinca, împreună cu familia, a emigrat din România în Canada de Vest, în Calgary. Acolo, a obţinut mai târziu o diplomă de licenţă în Chimie şi Ingineria Petrolului la Universitatea din Calgary. Cornelia a petrecut ceva timp, lucrând în industria de combustibili fosili, după care s-a întors în Europa, la o firmă de consultanţă privind schimbările climatice din Amsterdam.
Pentru ea acel monet a fost o transformare importantă, care i-au orientat interesul de la sustenabilitatea mediului către urbanismul locuibil. Şi-a finalizat masteratul în Planificare Urbană la Universitatea din Amsterdam, cu accent pe explorarea conexiunii dintre transport şi planificarea utilizării terenurilor.
Cornelia Dinca vine la Citadel Delivery pentru a împărtăşi experiențele trăite în Amsterdam, pentru a explica cum putem să transformăm medii urbane în locuri de descoperire în care să se dezvolte energii pozitive și în care să se sudeze sentimentul de comunitate.
Concerte
Sunt doar câteva din atelierele ce vor avea loc în cadrul evenimentului, ateliere oferite cu toată deschiderea celor interesaţi să participe la această primă ediţie. Serile se vor aduce şi muzică live.
Pe 26 iulie, de la ora 20:30, va cânta trupa Zimbru formată din Teodora Retegan, Paul Bucovesan, Andrei Bobiș şi Oana Pop, o formaţie de disco-punk din Cluj Napoca.
Pe 27 iulie, de la ora 20:00, cântă orădenii de la Astro Général, o formaţie ce îmbină indie rock, neo-psychedelia și synth pop. Îi ştiţi, vă sunt cunoscuţi din alte proiecte, ei sunt: Vlad Zvoristeanu (voce, chitară, synths), Alex Stîngu (chitară, synths), Mark Cuibus (bass) şi Florin Saratoc (tobe).
Pe 28 iulie, în ultima seară de festival, de la ora 20:30, ve veţi întâlni cu orădenii de la Falling Heads: Mircea Floruţ (vocals, sampling, keyboard), Gabi Burllau (chitară) şi Marcel Floruţ (bass, synths, midi drums).
Mai e puţin până la prima ediţie Citadel Delivery Oradea, un eveniment care oferă Cetatea orădenilor, altfel de cum o ştiau până acum, din suflet pentru suflet.
Citiți principiile noastre de moderare aici!