Azi, Iosif Mateuţ are cea mai mare grădină de flori din Bihor. Atunci când un bulb începe să creasc și se deschide floarea e ca şi cum s-ar naşte o nouă viață. Ca trecător nu ai cum să nu te oprești să te bucuri puțin de această mare florală, de parfumul și cromatica grădinii lui Iosif Mateuţ. Laleaua, cu eleganţa ei, e simbolul armoniei, al vieţii fericite.
La Ciocaia, fostul preot se mândreşte cu o adevărată grădină a Raiului unde cresc peste 70.000 de lalele. Iosif Mateuţ a „furat meserie” de la floricultorii din Episcopia pe care i-a urmărit atent vreo doi ani. În 1979 îşi construia primele solarii în care a plantat flori, şi-a contruit instalaţii de udat, iar în anul următor a avut deja prima recoltă de lalele. A încercat ulterior să aibă experienţe horticole la Cadea, iar din 1999 a pus bazele afacerii cu lalele la Ciocaia, unde a pornit totul de la zero. Primele cărţi de horticultură şi le-a adus din Budapesta, profitând de faptul că bihorenii de la graniţa cu Ungaria puteau face „mic trafic” şi înainte de Revoluţie. Iosif Mateuţ spune că la Ciocaia a plantat 100.000 de bulbi şi şi-a amenajat un spaţiu la subsol pentru a păstra bulbii.
Christina şi Miranda
Grădina lui Iosif Mateuţ este atracţia localităţii Ciocaia. „Bulbii se plantează toamna şi se lasă la iernat. Primăvara, ochii şi simţurile se bucură de lalele, zambile, narcise, lăcrămioare. Din mai înfloresc bujorii. La finele lui mai se eliberează terenul de bulbi şi se cultivă legume. Vara, gladiolele sunt vedetele grădinii”, descrie Iosif Mateuţ rotaţia culturilor din paradisul său. La Ciocaia, Iosif Mateuţ cultivă peste 70 de soiuri de lalele din întreaga lume. Regine printre lalele sunt Christina – o lalea bordo cu galben căreia i-a dat numele fiicei sale, dar şi Miranda, o lalea tip bujor, dublă, roşie. Din familia „lalelelor papagal” o lalea neagră , dantelată sau cu franjuri îşi poartă cu mândrie haina printre suratele ei.
Prin hibridizare, dar şi prin mutaţii, se pot obţine flori de diferite mărimi şi de difere culori. De asemenea pot rezulta combinaţtii de culori extraordinare.
„Am încercat să fac o colecţie de culori, pornind de la alb pur până la lalele negre, mov, albastre, roşu carmin, roşu coral”, spune Iosif Mateuţ.
Floricultorul spune că scopul principal nu este business-ul, vânzarea lalelelor. Chiar dacă face afaceri cu cei care îi cer flori sau bulbi, el spune că se ocupă cu creşterea florilor din dragoste, din pasiune. Cei care cumpără bulbi de la domnul Mateuţ pleacă musai şi cu sfaturi despre întreţinerea florilor şi a bulbilor. Unul dintre secretele sale în lupta cu rozătoarele e ceapa şi usturoiul. Câte un bulb de ceapă ornamentală plantat între flori îndepărtează, cu mirosul specific, rozătoarele.
“Florile sunt sunt cultivate în primul rând pentru a crea bucurie. Se mai poate face și un ban cinstit, se poate trăi onorabil din acestă activitate, e o ocupaţie nobilă, una care îți dă şi satisfacţia de a vedea un zâmbet de mulţumire pe chipul cumpărătorului. O familie cu doi copii poate cu uşurinţă să dezvolte o astfel de investiţie”, admite Iosif Mateuţ.
Citiți principiile noastre de moderare aici!