4,2 milioane de lei este valoarea proiectului de reabilitare și refuncționalizare a sălii studio din Piața Ferdinand, pe durata a 36 de luni. ”Finanțarea e cauza pentru care e și termenul atât de lung. Inițial a fost vorba că se va compensa costul cu Consiliul Județean dar până la ora asta nici nu a dat banii și nici nu îi va da. Așa că facem lucrări pe măsură ce avem bani la bugetul local”, spune Benyovszky Tunde, director adjunct în cadrul Direcției Patrimoniu Imobiliar(DPI).
O potențială inaugurare a obiectivului nu e de așteptat înainte de iarna lui 2018. Contractori sunt firmele Construcții Bihor pe partea de execuție și Ronoaqua pe partea de proiectare.
Mai multe funcțiuni
Odată finalizată, sala fostului Cinema Transilvania va deveni spațiu multifuncțional, destinat atât activităților culturale cât și întrunirilor sau conferințelor publice. În zona fostului ecran este prevăzută montarea unei scene mobile, cu deplasare pe orizontală și pe verticală. La nevoie, aceasta se poate retrage și poate oferi spațiu suplimentar.
”Mai este punctul termic care va funcționa în continuare, se va crea un planșeu intermediar care se va înrinde și peste foaier. Este o zonă cu cabine și spații pentru actori. Valoarea mare a lucrării vine din dotarea sălii cu instalațiile specifice necesare, nu din lucrările de construcții”, spune directorul adjunct.
Debarasare și consolidare
Conform dirigintelui de șantier Ștefan Roșca, o soluție tehnică la consolidarea construcției este așteptată săptămâna aceasta, de la expert. Acesta spune că vechea structură metalică pe care s-a amenajat balconul cinematografului se comportă foarte bine, așa că nu va fi scoasă, ci doar tratată contra eroziunii și dublată cu una nouă. Construcția din Piața Ferdinand are peste 100 de ani vechime și a fost consolidfată în 1965.
”Ce facem acum e munca de debarasare, vrem să terminăm înainte să fie podul gata, ca să nu intrăm cu camioane cu moloz pe podul tocmai refăcut. După aceea se va continua în ritmul alocării de bani”, spune viceprimarul Huszar Istvan. Acesta apreciază că ”e prematur să spunem care e soarta sălii după reabilitare. Va fi folosită de ambele, și de Teatrul Regina Maria și de Teatrul Szigligeti, dar probabil se va semna un protocol între noi, Primărie, și Consiliul Județean, cum a fost și în cazul clădirii Teatrului”.
Până acum, în sala fostului cinema s-au făcut lucrări de 300.000 de lei, constând exclusiv din decopertări, dezafectări ale vechilor instalații și transport de moloz.
ISU, noua spaimă
Edilii se arată foarte atenți la încadrarea construcției în normele cerute de siguranța la incendii. Proiectul prevede amenajarea unei rezerve de apă proprii, de peste 2500 de litri în curtea clădirii și o stație de pompare apă la hidranții interiori. Și materialele de construcție folosite la tavane, pereți despărțitori și tâmplărie sunt prevăzute conform pretențiilor ISU, transmite adjuncta DPI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!