În semn de protest, directorul general Maria Trip s-a blocat marți în carieră fiindcă statul român, care e și acționar refuză dreptul la muncă oamenilor. E gata să nu coboare de acolo până vine președintele Agenției Naționale a resurselor Minerale și ministrul Economiei să vadă realitățile din carieră. La 24 de ore de la declanșarea protestului, nici o autoritate nu e interesată de soarta oamenilor care protestează. „Doamna director a coborât în rapel pe frânghie, stă în ham în carieră. A venit aseară un echipaj de poliție să vadă ce se întâmplă, în rest nu e nimeni interesat de soarta noastră… da, următoarea fază e să ne dăm foc!”, ne-a spus telefonic un protestatar.
[eadvert]
Cu toate că SC Băița SA a plătit milioane de euro taxe la stat, dar și dividente, statul fiind acționar, ignoranța la cel mai înalt nivel al statului îngroapă o societate profitabilă și odată cu ea destinele a sute de oameni și a familiilor lor.
SC Băița Bihor s-a constituit în noiembrie 2004 ca societate cu capital majoritar privat. Așa cum reiese și din misiunea firmei, și-a propus să continue tradiția mineritului din zonă în contextul integrării în Uniunea Europeana, la standardele impuse de aceasta.
Întreaga activitate de până acum demonstrează acest lucru prin: obținerea certificatului de managementul calității pentru procesarea și comercializarea calcarului, certificatul care garantează compatibilitatea folosirii produselor ca input în agricultura ecologica; am investit inițial într-un flux tehnologic de înaltă performanța de tip SANDVIK, mai apoi am extins fluxul tehnologic până la obținerea produselor micronizate”, se arată în prezentarea societății despre care a vorbit pentru TVD și Elena Micle, președintele Consiliului de administrație al societății.
Statul deține la SC Băița Bihor 6,06 % din acțiuni , iar restul de 93,93 % e deținut de persoane fizice, adică de 390 oameni. Societatea s-a înființat în contextul în care se urmărea privatizarea și restrucurarea societăților cu capital de stat, scopul fiind exploatarea și prelucrarea calcarului , exclusiv a calcarului din cariera Băița.
„Pentru aceasta societatea trebuie să facă investiții să-și promoveze calcarul și să-și găsească o piață de desfacere. Lucru care s-a întâmplat investițiile ridicându-se la peste 3 milioane de euro, iar față de buget societatea și-a achitat la termen sumele care se ridică la peste 5 milioane de euro. În prezent societatea are 70 de angajați cu vârste diferite care trăiesc din această societate. În spatele acestora se află familii formate din 3-4 membrii. Până în 2015 societatea a beneficiat de aviz anual de exploatare a calcarului în baza Programului de Exploatare a Resurselor Polimetalice și a Calcarului. Din 2015, ANRM își schimbă interpretarea tehnică și nu ne mai dă avize, ci se cere documentație tehnică pentru acordarea de permis de exploatare. Societatea se mobilizează și întocmește documentația corespunzătoare, o depune la instituțiile statului. Vreau să vă spun că aceste avize de exploatare se eliberează anual. În perioada 2015-2021 societatea trebuia să beneficieze de 6 permise de exploatare, lucru care nu s-a întâmplat, noi beneficiind doar de trei permise. Beneficiind doar de trei, fiecare ar fi acoperit activitatea societății pe doi ani. Practic, activitatea societății a fost obstrucționată și aici vorbim de abuzurile pe care ANRM și Ministerul Economiei le face. Societatea intervine prin adrese și scrisori la care nu se primește nici un răspuns. Sunt zeci de astfel de documente adresate instituțiilor statului, am pornit de la Prefectura Județului Bihor, de la Consiliul Județean, la primul ministru de atunci, domnul Orban, și am ajuns la Președintele României. Nicio sesizare, nici o adresă de-a noastră nu a primit absolut nici un răspuns. Atunci societatea prin Adunarea generală și Consiliu de Administrație ia niște decizii pentru ca societatea să-și poată desfășura activitatea. În ce constă decizia? În mobilizarea resurselor financiare și plătirea anticipat pentru calcarul extras din carieră în baza permiselor existente și plătirea redevenței la bugetul de stat și a taxei de exploatare. Dacă în această perioadă societatea beneficia de aceste permise putea să acceseze fonduri europene, să își dezvolte piața de desfacere, să angajeze personal . Efortul făcut de resursa umană a societății este mare în sensul că în această perioadă reușim să avem piață de desfacere atât în plan intern, cât și în plan extern. Avem capital uman bun, performant care poate face față economiei actuale, putem ajunge la standarde europene în această privință, ne putem alinia standardelor europene prin calitate, competență. Iar față de stat, noi nu am rămas datori, cu eforturi și cu toate greutățile prin care am trecut am reușit ca la scandențe să fim cu plata la bugetul de stat la zi, am preușit să plătim acestui acționar 700.000 de lei, care reprezintă de 7 ori mai mult decât aportul de capital adus de stat în societatea noastră.
Societatea adusă la nivelul pieței înseamnă mult în milioane de euro. De aceea ne punem o întrebare: oare care sunt cauzele pentru care noi nu primim acest drept la muncă. Noi de la stat, prin onorarea obligațiilor, nu cerem decât dreptul la muncă . Neacoradrea acestui drept nu o putem califica decât indolență, nepăsare sau mai mult. Guvernanții noștri fac declarații că sprijină mediul de afaceri, mediul privat, că sprijină IMM-urile prin diverse programe, că sprijină formarea unor noi locuri de muncă. În cazul nostru, noi nu am simțit aceasta, nu am simțit nici o măsură de sprijin. Nici nu am cerut sprijin, noi vrem dreptula muncă. Din acest motiv, noi ne solidarizăm acțiunii întreprinse de doamna director general și de colegii noștri din carieră care e oaza , aerul și sufletul acestei societăți și vom continua protestele până în momentul în care președintele ANRM și ministrul Economie vor veni aici. Fac apel la președintele ANMR și la Ministrul Economiei să vină în mijlocul nostru să se convingă de realitățile existente aici, să nu ia în coniderare minciunile și bilețelele puse sub nas de diverse persoane rău intenționate sau cu alte interese decât cele legale și corecte. Până dânșii nu vor veni aici și nu ne vor da dreptul la muncă, noi nu vom întrerupe protestul. Protestăm prin muncă, noi nu ne putem abandona clienții, trebuie să fim onești față de clienții noștri care dezvoltă afaceri. Suntem de acord cu deciza directorului general Maria Trip de a nu părăsi cariera până primim dreptul la muncă și o sprijinim”, a spus președintele CA Băița Bihor, Elena Micle.
Protest la S.C. Baita Bihor pentru dreptul la munca
Posted by Dumitras Horia Claudiu on Tuesday, June 15, 2021
Trimite articolul
Xtradiția mineritului din zonă în contextul integrării în Uniunea Europeana, la standardele impuse de aceasta.
Auzi aberatii,pai cand macina moara toata padurea din verde…..e alba,diar ploaia daca vine o aduce la vuloarwa normala….Vrajeala ieftina…
tradiția mineritului din zonă în contextul integrării în Uniunea Europeana, la standardele impuse de aceasta.
Auzi aberatii,pai cand macina moara toata padurea din verde…..e alba,doar ploaia daca vine o aduce la culoarea normala….Vrajeala ieftina…
-
Tu postezi de la spitalul de nebuni din Nucet?
ACADEMIA FIINTELOR CE VA VOR BINELE!
Asadar, zilele slaviei umane se termina…domnii si doamnele din administratia acestei firme,ar trebuii sa raspunda penal,pentru ca au participat la subminarea economiei nationale..impreuna cu niste baietii din serviciile de informatii…asta sa intamplat in anii 90,.dar probabil si-au luat pastila ce si-au luat-o toti oportunistii de pe terra…..doamna director de ce nu vorbeste cum isi exploateaza muncitorii pentru bani de nimic si asta sa intamplat pe la toate firmele pe unde a acctivat si sa stie, ca nu exista fapte fara urme…..in acea zona Baita Plai…munca va fi intezisa datorita mediului radioactiv ce impotiva vietii….. asa ca generatiile urmatoare nu vor mai suferii intr-o nestiinta a locomiei si a nevoii de a pune ceva pe masa….acest mesaj vine de la interior…..DEPARTAMENTUL DE INFORMATII TERESTRE A CELOR CE LOCUIESC IN APPELOS
-
Mesajul dumneavoastra este unul confuz, nu stiu daca stiti cu sta traba cu … lumea