„Vrei să înțelegi ce gândește și ce simte un om aflat în căutarea libertății? Vrei să afli cu ce greutăți se confruntă cei care părăsesc penitenciarul? Ești interesat să afli activitatea celor care se străduiesc să îi îndrume pe cei aflați dincolo de gratii astfel încât ei să se întoarcă într-o zi în comunitate mai pregătiți să rămână liberi? Vino marţi, 28 iunie .2016, începând cu ora 10:00, la Biblioteca vie!” – aşa sună invitaţia făcută de reprezentanţii Penitenciarului Oradea celor dornici să afle informaţii despre mediul penitenciar, direct de la angajaţi şi deţinuţi.
Adina Bîrda, purtător de cuvânt la Penitenciarul Oradea, a explicat că acest proiect „Biblioteca Vie” funcţionează ca o bibliotecă obişnuită, la care oamenii vin, împrumută cărţi şi le returnează, cu precizarea că, aceste cărţi sunt oameni cu care cititorii intră în contact. Şi cum orice carte reprezintă calea spre cunoaştere, activitatea de marţi îşi propune să ofere publicului larg posibilitatea de a afla informaţii directe, din interiorul mediului penitenciar.
„Având în vedere că cea mai bună cunoaştere este cea directă, nemediată, apreciez că astfel de demersuri ar permite publicului interesat de mediul penitenciar, să afle informaţii reale, prin implicarea unor persoane dispuse să împărtăşească din experienţa proprie”, a precizat Adina Bîrda. Ea a adăugat că proiectul „Biblioteca verde” are ca scop prezentarea obiectivă a unor aspecte specifice mediului penitenciar, prin prisma unor actori direcţi, creându-se premisele necesare reducerii prejudecăţilor şi stereotipurilor”.
Joi, 30 iunie
Cei care doresc să şi viziteze unitatea orădeană de detenţie o pot face joi, 30 iunie, de ziua lucrătorului de penitenciare, când se va organiza „Ziua Porților Deschise”. Astfel, reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă Oradea invită membrii de familie ai personalului unității, aparținători ai deținuților, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media locale și centrale, ONG-urile și instituții partenere, la un tur de vizitare a celor mai reprezentative locuri din penitenciar.
În acest fel, curioşii vor avea ocazia să vadă unitatea şi să afle câte ceva despre activitățile desfășurate zilnic de către personalul unității, dar mai ales despre activităţile şi programele în care sunt implicate persoanele private de libertate ca să se pregătească pentru reintegrarea în societate. Vizita la penitenciar se poate face la ora 11:00, 14:00 sau 16.00, cu rugămintea ca doritorii să fie prezenţi înainte cu 15 minute de ora vizitei, să aibă vârsta peste 14 ani şi să aibă asupra lor un act de identitate valabil (cu fotografie).
De reţinut şi că accesul în locul de deținere presupune ca persoanele vizitatoare să se supună controlului anti-terorist și să predea, pentru a fi păstrate pe toată durata vizitei, bunurile și obiectele interzise (telefoane mobile și componente sau accesorii ale acestora, obiecte ascuțite sau contondente, băuturi alcoolice, precum și alte obiecte sau substanțe interzise). Singurii care nu au voie să intre în Penitenciar sunt cei care au interdicție de acces în Penitenciarul Oradea în perioada indicată.
Citiți principiile noastre de moderare aici!