Potrivit inforormațiilor primite de la Administrația Județenă a Finanțelor Publice (AJFP) Bihor, formularul 212 „Declarație unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice” se utilizează de către persoanele fizice pentru declararea veniturilor realizate în anul 2020 și a obligațiilor fiscale datorate pentru aceste venituri: impozit pe venit, contribuția socială de asigurări sociale, contribuția socială de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, formularul 212 se mai utilizează pentru declararea obligațiilor fiscale aferente veniturilor estimate pentru anul 2021.
Cine depune?
Formularul 212 se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate și care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. De asemenea, și persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate, trebuie să depună formularul 212.
[eadvert]
Profesionișii care au beneficiat de indemnizații de sprijin pe perioada pandemiei de covid – 19 trebuie să depună Declarația Unică. Este vorba de indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr. 30/2020, cu completările ulterioare (sume primite de la AJPIS Bihor) și de indemnizaţia prevăzută la art. 3 din OUG nr. 132/2020, cu modificările ulterioare(sume primite de la A.J.P.I.S. Bihor).
Avocaţii şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr. 30/2020, cu completările ulterioare depun, de asemenea, formularul 212.
Cum se depune?
Declarația Unică poate fi depusă în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.
Declarația se mai poate depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, respectiv: prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV) sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată.
„La completarea declarației unice recomandăm contribuabililor să acorde atenție la corelarea informațiilor referitoare la numărul de autorizare, respectiv data autorizării cu aceleași informații care au fost completate în declarațiile aferente anilor anteriori, pentru a evita situația creată în luna decembrie 2020 când AJFP Bihor a emis și transmis notificări privind nedepunerea la termen a declarației de impunere, respectiv a Declarației Unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoane fizice pentru anul 2018″, a declarat Ioan Mihaiu, șeful AJFP Bihor.
De asemenea, AJFP Bihor recomandă contribuabililor să opteze pentru comunicarea prin mijloace de transmitere la distanță a actelor administrative fiscale emise în formă electronică de către organul fiscal, prin înrolarea în Spațiul privat virtual (SPV). Prin SPV, contribuabilii pot să depună declarații, cereri, să solicite documente, să-și verifice situația fiscală, obligațiile fiscale la un anumit moment dat în evidențele ANAF, evitându-se astfel aglomerarea la sediul instituției.
„Pentru contribuabilii care optează în continuare pentru depunerea declarației unice în format hârtie la sediul instituției, având în vedere modul cum se desfășoară activitatea în condițiile pandemiei, pentru a evita cozile care se formează în fața instituției, avem rugămintea să întreprindă din timp măsurile pentru depunerea declarației”, transmite Ioan Mihaiu.
AJFP Bihor recomandă contribuabililor să depună Declarația Unică online FOTO: D.B.
Trimite articolul
XUn mare cacat, tot mai complicata, numai erori la depunere, e buna acum si peste 3-4 ani primesti acasa ca nu e buna si trebuie retrimisa. Se modifica de la an la an, Un mare cacat aceasta declaratie, dar nimeni nu face nimic sa rezolve problema asta
-
… asa este, penalitati pt niste declaratii din 2013; cum este posibil asa ceva? in acel moment am efectuat toate platile cf declaratiilor fiscale; acum dupa 8 ani vin modificari, cum ca nu stiu ce nu s-a platit, etc …. oameni (ne)buni cum este posibil asa ceva? … vai de capul vostru de bugetari, locuri caldute, asa mai merge …
E buna poza din articol, este un hidrant blocat de un birou…in caz de inendiu, fugiti !
-
Nu puteau sa mute biroul, pe hidrant e lipita hartia cu parola contului de admin de pe calculator. Si e imbucurator sa vezi ca in anul de gratie 2021 institutiile statului folosesc Windows XP.