Cei doi elevi bihoreni se numără printre cei 39 din țară care la Bacalaureatul 2024 se pot mândri cu media maximă.
Rareș mărturisește că pentru el liceul a fost plin de provocări, dar cu toate acestea, a vrut să se implice în cât mai multe activități, fără să neglijeze învățătura.
Andrei este de părere că pentru el liceul a fost „o experiență continuă, o descoperire fascinantă a cuvântului scris, o provocare intelectuală constantă materializată prin participarea la olimpiade și concursuri școlare, începând cu clasa a X-a”.
Perseverență și muncă continuă
Andrei a înțeles că oricine poate obține nota 10 la Bacalaureat: „Este o rețetă la îndemâna oricărui elev care se respectă: muncă + perseverență, muncă + lectură, muncă + muzică de calitate, muncă și prietenie cu profesorii, muncă și prietenie cu părinții, muncă și seriozitate”, susține elevul.
Din perspectiva unui absolvent al profilului de matematică-informatică, Rareș spune că la matematică s-a pregătit prin exercițiu constant, reușind astfel să umple 8 caiete cu teste de antrenament. La chimie, a repetat teoria constant și a umplut alte 3 caiete cu exerciții, iar la română a învățat și repetat eseurile până când „s-a săturat”. El este de părere că „trebuie să ne stabilim prioritățile pentru a putea excela în ce facem. Bacalaureatul a fost o prioritate și am știut că trebuie să îi acord maximă importanță. Nu e o formulă magică pentru a obține o notă mare, e simplu – trebuie să fii dedicat”.
Fără ore în particular
Rareș crede că pentru a se poate face performanță, pe lângă orele de la școală și cele în particular, este esențial ca elevul să învețe singur. Pentru a se pregăti pentru examenul maturității, el s-a pregătit singur, fără să facă ore în particular.
Nici Andrei nu a făcut ore în particular. El recomandă ca toți elevii să participe la olimpiade deoarece astfel „se vor obișnui cu programa de examinare și le va fi foarte ușor la Bacalaureat. Mai mult, așa află unde se poziționează în clasamentul valoric județean și ce mai au de făcut până la rezultatul dorit”.
Hobby-uri, pasiuni și excelență
Rareș a fost președintele Consiliului Școlar al Elevilor timp de doi ani în cadrul liceului la care studia. El consideră că în acest mod a reușit să învețe importanța capacității de adaptare, munca în echipă, planificarea unui eveniment sau chiar redactarea actelor. O altă pasiune a tânărului absolvent este cântatul la chitară, fapt care l-a îndrumat spre o trupă, ajungând să aibă și câteva concerte.
Andrei este pasionat de poezie, baschet, înot, muzică și de chitara electronică. Începând din clasa a 10-a, el a participat la mai multe olimpiade și concursuri internaționale de anvergură mare. Printre concursurile la care a obținut un loc pe podium se numără: Concursul internațional de poezie organizat la Paris de Ministerul Culturii și Ministerul Educației din Franța, unde a obținut premiul I, Concursul de creație lirică (premiul I), Concursul de poezie în limba franceză (premiul I), premiul de participare la faza națională a olimpiadei de Psihologie (2023), Olimpiada de Psihologie, faza județeană, 2024 (premiul I), Olimpiada de Istorie, faza județeană, 2024 (premiul I).
Planuri de viitor
Andrei se pregătește pentru admiterea la Facultatea de Psihologie și la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde trebuie să susțină examenele de departajare. Se va înscrie și la Facultatea de Sociologie, tot în Cluj-Napoca, urmând, apoi să decidă în cadrul cărei facultăți vrea să studieze.
Rareș vrea să studieze la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca.
Sfaturi pentru viitorii absolvenți
Andrei consideră că pentru pregătirea la Bacalaureat este esențial cititul: „nu pe ecranul telefonului sau pe laptop, ci pe foaia de carte. Literatura națională și universală de calitate asigură un vocabular adecvat realizării unor eseuri de calitate și argumentări fundamentate (Subiectul I, B și Subiectul III la Limba română, la Bacalaureat)”.
El crede că sunt de folos și rezolvarea integramelor cu grad de dificultate ridicat pentru dobândirea unui vocabular cât mai vast. Absolventul sfătuiește elevii să aleagă la al treilea examen din cadrul Bacalaureatului acea materie opțională care îi poate ajuta la facultate.
„În rest, recomand un ritm de învățare constant, serios și progresiv. Pregătirea pentru Bacalaureat începe în clasa a III-a”, susține el.
Rareș îi sfătuiește pe cei mici „să fie concentrați pe drumul lor, scopul lor și să înceapă să facă pași, orcât de mici, în acea direcție”. Pentru examenul maturității, el susține că trebuie să înceapă învățatul din timp, când încă presiunea nu este foarte mare și să nu le fie frică să ceară ajutorul atunci când au nevoie.
Laude
Notele obținute la bacalaureat au fost publicate în cursul zilei de luni, 8 iulie. Cele două licee se mândresc cu rezultatele obținute de cei doi absolvenți, cu atât mai mult că liceele de top din județ nu au absolvenți care să fi obținut nota maximă.
Viceprimarul Antonia Nica a transmis câteva cuvinte de laudă la adresa absolventului Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” pe rețelele de socializare:
„Rareș este unul dintre cei trei șefi de promoție pe care Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” Oradea i-a avut în acest an. A fost elevul acestei școli de mic copil. Calitățile sale s-au remarcat încă din primii ani de școală, din clasele primare urmate în Alternativa Educațională Step by Step.
A fost un elev implicat în toate activitățile liceului, atât școlare, cât și extrașcolare. Amintesc aici faptul că a fost președintele Consiliului Elevilor, postură din care a fost și va rămâne un model de urmat. Rareș este dovada faptului că școala și familia pot trăi în armonie pentru ca la momentul potrivit să se poată obține rezultatul dorit.
Perseverența, inteligența, eleganța, decența, buna conduită, ascultarea, înțelepciunea sunt numai câteva dintre calitățile sale. Acesta este momentul în care noi, profesorii lui, spunem: COPIII NOȘTRI MERITĂ TOT EFORTUL NOSTRU! Astăzi avem certitudinea că am format buni cetățeni si buni creștini.
Felicitări, Rareș Bâte, pentru remarcabila ta reușită, media 10 la Bacalaureat!”
La fel ca și viceprimarul municipiului, nici conducerea liceului nu a ezitat să își arate mândria față de absolventul lor.
„RAREȘ BÂTE, frumosul nostru elev cu 10 (zece) pe linie la Examenul Național de Bacalaureat, una din cele două medii de 10 (zece) obținute în județul Bihor și una din cele 39 de medii de 10 (zece) obținute la nivel național
Îi mulțumim lui Rareș pentru că a ales să facă parte din comunitatea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” încă din prima zi de școală! (…)
Felicitări, Rareș, pentru că ai demonstrat faptul că atunci când își dau mâna inteligența, determinarea, ambiția, modestia, perseverența, răbdarea, înțelepciunea și credința, orice vis poate fi atins! Suntem extrem de mândri de tine!”, se arată în postarea de pe Facebook.
„Rezultatele examenelor de bacalaureat din acest an au fost anunțate ieri. Deși unele medii se mai pot modifica în urma contestațiilor, acum este cert că 39 de elevi din totalul absolvenților din țară au obținut media 10 la această probă. Ne bucurăm că unul dintre acești elevi de excepție este un locuitor al orașului nostru, Andrei Ovidiu Petrache, absolvent al Colegiului Național Teodor Neș. Absolvent al specializării de Filologie și șef de promoție al colegiului în această vară, adolescentul a învățat bine în toți anii de școală, iar în clasa a XII-a s-a calificat la olimpiadele de psihologie, unde apoi s-a clasat în primii 10 elevi din țară, la istorie, unde a luat locul 1 pe județ, și la limba română, unde a fost al treilea elev din Bihor. De asemenea, Andrei scrie poezii, a participat la Concursul național de creație literară în limba franceză „L’adolescent et la Francophonie”, unde a ocupat Locul I (Premiul I) la secțiunea „Poezie în limba franceză”. Reușita tânărului absolvent de clasa a XII-a confirmă, încă o dată, talentul, premiat tot cu Locul I, la Paris, în urmă cu doi ani. Felicitări, îți dorim în continuare succese la fel de remarcabile!”, a punctat și Primăria Municipiului Salonta pe pagina de facebook.
UPDATE Două medii de 10 în Bihor la Bacalaureat! 77,37% din absolvenții bihoreni au promovat
Citiți principiile noastre de moderare aici!