Conform unei definiții date de distinsul autor de drept penal prof. univ. dr. Alexandru Boroi, în cartea sa ”Dicționar de drept penal”, eroarea judiciară este o situație constând în condamnarea sau arestarea pe nedrept a unei persoane nevinovate, ca urmare a unor greșeli intervenite în procesul de înfăptuire a justiției penale.
Atunci când se constată că o măsură privativă sau restricitivă de libertate a fost dispusă în mod nelegal, organele judiciare competente au obligația de a dispune revocarea măsurii și punerea în libertate a celui reținut sau arestat. Persoana față de care s-a comis o asemenea eroare poate cere statului repararea prejudiciului suferit, în condițiile art. 538-542 Cod procedură penală. Potrivit art. 539 alin. (1) si (2) din Codul de procedură penală, are dreptul la repararea pagubei suferite persoana care în cursul procesului penal a fost privată nelegal de libertate.
Acest text nu stabilește categoriile de pagube care pot fi reparate pentru condamnarea nelegală, așa încât se aplică principiul general al reparației integrale a prejudiciilor, stabilit prin art. 1349 alin. (2) și 1357 alin. (1) din Noul Cod civil, care include atât prejudiciile materiale, cât și cele morale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!