Aceasta chiar dacă reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Hajdu–Bihar insistă ca Proiectul să fie preluat de Primaria Oradea. Cererea este analizată acum de bordul Autorităţii de Management Ungaria-România. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4 milioane de euro. Din care trei milioane revin partenerului maghiar, ca lider de proiect, iar un milion Federatiei patronilor.
Cu aceşti bani, FPB ar urma să amenajeze un spaţiu în Cetatea Oradea. Pe fondul crizei economice care nu a ocolit din organizaţia patronală din Bihor, Camera de Comerţ din Hajdu – Bihar a mai avut o tentativă de a forţa scoaterea FPB din proiect. Folosind chiar un document care nu era autentic. Federaţia Patronilor Bihor a făcut dovadă, în faţa partenerului din Ungaria, că şi-a rezolvat problemele financiare. A depus 20.000 de euro, aport de proiect, a plătit toate datoriile către stat, adică aproximativ 40.000 de euro, a plătit autorizaţia de construcţie, adică 8.500 de euro, autorizaţie emisă pe numele Federaţiei Patronilor Bihor şi valabilă timp de un an, începând cu această lună. Aceste sume, deloc de neglijat, puteau fi folosite de către FPB pentru a derula alte proiecte. Dacă s-ar lua decizia excluderii partenerului român din proiect, prejudiciul ar depăşi 70.000 de euro.
Contactat pentru a prezenta un punct de vedere în legătură cu situaţia creată, preşedintele FPB, Ioan Lucian a preferat ca pentru un moment să fie elegant în declaraţii: „După patru ani în care Federaţia a jucat un rol important în promovarea proiectelor transfrontaliere, prin eforturi financiare şi umane deosebite reuşeşte să continue cele mai importante proiecte pe care le-a câştigat împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Debrecen. Suntem surprinşi că după cinci ani de colaborare excepţională cu CCI Debrecen, din motive pe care deocamdată nu dorim să le comentăm, ni se pun beţe-n roate în realizarea celui mai important proiect transfrontalier la câştigarea căruia Federaţia Patronilor Bihor şi-a adus o contribuţie decisivă. Nimic nu ne va putea opri să facem toate demersurile legale pentru a pune în aplicare acordul de parteneriat semnat cu CCI Debrecen referitor la un proiect în valoare de un milion de euro. Menţionez că după zece ani de încercări din partea CCI Debrecen de a câştiga un astfel de proiect, singurul partener cu care a fost acceptat să realizeze acest parteneriat important a fost Federaţia Patronilor Bihor”, a precizat Ioan Lucian. Acesta susţine că toate eforturile materiale şi umane depuse timp de doi ani pentru a realiza acest proiect „ne îndreptăţesc să facem toate demersurile legale, către toate autorităţile naţionale şi internaţionale, pentru a nu fi înlăturaţi din proiect, în mod abuziv”.
V.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!