Agricutorii din zona Borod află azi, începând de la ora 10:00 la căminul cultural din localitate cum pot primi bani pentru a investi în sectoarele agricol și forestier. Inspectorii Direcţiei Agricole Județene (DAJ) Bihor vor derula acţiuni de informare şi în Remetea şi Nucet. „În aceste localităţi întâlnirile vor avea loc vineri, tot la căminele culturale, cu începere de la ora 10:00 la Remetea şi de la 12:00 la Nucet”, ne-a spus Marius Ştefan, directorul adjunct al DAJ Bihor.
Pentru ce se dau banii
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția Națională a Zonei Montane(ANZM), acordă finanțare pentru realizarea de investiții în producția românească. Cele trei programe de sprijin lansate se adresează locuitorilor din zona montană pentru înființarea de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană; centre de colectare sau de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană şi stâne montane.
[eadvert]
„Suma alocată programelor este de aproximativ 220 de milioane de lei din bugetul național, iar valoarea proiectelor diferă în funcție de tipul de investiție care se realizează”, precizează directorul adjunct al DAJ Bihor.
Cei interesați trebuie să știe că principiul după care funcționează accesarea programelor este „primul venit – primul servit”, din acest motiv MADR încurajează rapiditatea în depunerea proiectelor. Cele trei programe de investiții se vor derula până la sfârșitul anului 2022, iar plățile aferente se pot realiza până la data de 29 decembrie 2023.
„Ceea ce cer eu este implicarea reprezentanţilor administraţiei locale pentru a facilita accesul la aceste sume. Programul este unul care relevă clar intenţia Guvernului prin MADR de a dezvolta activităţile economice în zona montană punând bazele unor ferme de familie şi a microintreprinderilor”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei Agricole Judeţene Bihor.
Proiectele se depun online accesând site-ul www.azm.gov.ro. Termenul limită până la care se pot depune cereri de finanțare este 29 noiembrie 2022, ora 21:59.
Crescătorii de animale pot accesa programul pentru stâne montane și centre de colectare lapte, iar producătorii agricoli pot accesa programul pentru centre de prelucrare lapte și centre de prelucrare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice. În cazul investițiilor pentru înființarea de centre de colectare fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice beneficiari eligibili sunt doar producătorii de fructe de pădure, ciuperci, plante medicinale/aromatice.
Crescătorii de animale și producătorii agricoli pot lua finanțare pentru a înființa un centru de colectare, iar statul oferă o finanțare nerambursabilă ce poate ajunge la o intensitate de 90% din valoarea totală maximă eligibilă, iar pentru cei care doresc să înființeze o stână montană sau un centru integrat de colectare-prelucrare, intensitatea finanțării este de 50%.
Principala condiție de eligibilitate este ca investiția să fie realizată în zona montană de către solicitanți care desfășoară activități în domeniul agricol și/sau industrie alimentară, iar în funcție de programul accesat există și condiții specifice.
Scopul programelor vizează pe de-o parte stimularea investițiilor cu capital românesc, ceea ce conduce la crearea de locuri de muncă și menținerea populației active în zona montană și, pe de altă parte, susținerea producătorilor autohtoni pentru a oferi consumatorilor produse de calitate.
Investițiile se realizează prin efectuarea cheltuielilor din fonduri proprii, cu rambursarea cheltuielilor eligibile, în conformitate cu cererea de finanțare și contractul de finanțare.
Beneficiarul poate solicita rambursarea cheltuielilor eligibile efectuate în maxim 4 tranșe.
Beneficiarul are obligația de a realiza toate activitățile prevăzute în cererea de finanțare, fără a depăși data limită de aprobare a ultimei cereri de rambursare, respectiv 29 noiembrie 2023.
Zona montană în Bihor
Conform Ordinului Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Nr. 97 din 19 februarie 2019 zona montană se caracterizează prin limitări naturale ale productivităţii agricole, care conduc la producţii agricole reduse, din cauza unor condiţii climatice şi biofizice nefavorabile desfăşurării în condiţii optime a activităţilor agricole.
În judeţul Bihor 30% din UAT-uri se încadrează în această categorie. Aleşd, Nucet, Ştei, Vaşcău, Aştileu, Auşeu, Borod, Bratca, Budureasa, Bulz, Bunteşti, Cabeşti, Cărpinet, Câmpani, Copăcel, Criştioru de Jos, Curăţele, Dobreşti, Drăgăneşti Finiş, Lazuri de Beiuş, Lugaşu de Jos, Lunc, Măgeşti, Pietroasa, Pomezeu, Remetea, Rieni, Roşia, Şinteu, Şoimi, Şuncuiuş, Tărcaia, Ţeţchea, Vadu Crişului şi Vârciorog sunt considerate zona montană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!