Persoana fizică autorizată, persoanele cu venituri din agricultură şi silvicultură. Sunt categoriile care plătesc obligatoriu contribuţia de 5,5% din venit către CAS Bihor, trimestrial. Lor li se adaugă persoanele fără venit, care plătesc 5,5% din salariul minim pe economie. Acestea din urmă plătesc lunar, după data de 25. Ulterior acestei date curg penalităţi.
Sancţionat din vina Statului!
Drepturile de proprietate intelectuală, convenţiile civile (în baza Codului Civil), comisioanele, veniturile obţinute din cedarea folosinţei de bunuri, dividendele, dobânzile – pentru aceste tipuri de venituri contribuţia la CAS este obligatorie doar dacă reprezintă singurele surse de venit ale persoanei. Contribuţia se plăteşte o dată în an. La început de an se achită în baza unei estimări a veniturilor, iar regularizarea vine până în data de 25 ianuarie a anului viitor.
Au fost şi situaţii în care contribuabilului de bună credinţă i s-au perceput penalizări din vina exclusivă a instituţiilor Statului! Finanţele nu au putut stabili regularizarea până la termenul cerut de lege, iar CAS a aplicat automat penalizări, astfel încât contribuabilul s-a trezit că este sancţionat de către Stat din cauza incapacităţii… Statului!
Categoriile şi situaţiile de mai sus ne-au fost transmise de către Oana Ungur, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate. Totuşi, Ungur nu ştie dacă şi Fiscul procedează la fel, în urmărirea debitorilor înregistraţi după 30 iunie 2012.
Oamenii să vină la Casă
Cum CAS Bihor a predat gestiunea datornicilor către Fisc la jumătatea anului trecut, datornicul trebuie să-şi achite datoria la sediul ANAF. Are, însă, obligaţia să se prezinte şi la CAS, pentru a i se aduce la zi situaţia şi, în anumite cazuri, să i se încheie contractul de asigurat. De asemenea, există situaţii în care sumele impuse de CAS Bihor nu corespund cu realitatea. Sunt cetăţeni care s-au trezit cu scrisori de la Casă, deşi în realitate sunt cu contribuţiile la zi. Oana Ungur, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor, spune că instituţia pe care o reprezintă nu poate şti cu acurateţe de toate situaţiile existente, decât dacă omul se prezintă la sediul Casei, din Calea Borşului, cu documente justificative, pentru lămurirea situaţiei. Mai cu seamă că între Finanţe şi CAS Bihor nu există un program soft funcţional, prin care cele două instituţii să comunice în mod eficient.
„Persoanele care au realizat venituri până în 30 iunie 2012 şi au primit decizie de la CAS până anterior datei de 30 iunie şi nu au obligaţia să plătească, să se prezinte la noi cu documente justificative până la 31 mai, ca să facem corecţii”, ne transmite purtătorul de cuvânt al Casei. Oana Ungur admite că sunt posibile şi situaţii în care CAS Bihor să fi trimis scrisori de impunere şi către asiguraţi ai CASAOPSNAJ sau ai Casei transportatorilor. Situaţii de acest gen sunt perfect plauzibile şi dacă CAS Bihor nu a identificat alte surse de venit a persoanelor domiciliate în Bihor, dar care sunt înregistrate ca şi contribuabili la CAS-uri din alte judeţe. Şi, deci, i-a „omenit” şi pe aceştia cu scrisori de impunere.
Citiți principiile noastre de moderare aici!