Cornel Popa, şeful CJ Bihor, inistă că nu este împotriva inelului metropolitan dorit de primarul Ilie Bolojan, însă spune că acest proiect nu se poate face din fonduri transfrontaliere Hu-Ro, aşa cum a fost propus de către Primărie. Aceasta pentru că ar fi prea mare ca să poată fi finanţat de acolo. „Că nu se încadrează, nu stă în picioare. Este vorba despre un drum de 7,5 kilometri, iar 16 milioane de euro este o sumă acoperitoare. Sunt cel puţin cinci proiecte mai importante decât drumul Şuşti – Moneasa”, reacţionează Bolojan. Cornel Popa subliniază faptul că drumul nou Şuştiu – Moneasa, dorit de CJ şi criticat intens de primarul Ilie Bolojan, nu concurează, de fapt, cu proiectul inelului metropolitan. „Cine îmi explică mie că nu va aduce dezvoltare? Sunt lucruri total diferite şi se promovează pe proiecte total diferite. Oricât aş vrea să promovez centura acum, nu o pot promova de Hu-Ro!”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean, care crede că drumul Şuşti – Moneasa ar aducea lumea „din pustă” spre zona montană a Bihorului.
Prioritizare au ba?!
Popa a pus la dispoziţie acum o listă cu obiectivele prioritare pe care le susţine spre finanţare europeană, alta decât cea pe fondurile Hu-Ro, pentru anii următori. Deşi proiectele ADI Zona Metropolitană Oradea apar doar la punctul 5 pe lista de priorităţi întocmită de CJ Bihor, cu tot cu inelul metropolitan Borş – Sântandrei – Calea Aradului, preşedintele Cornel Popa spune că acest lucru nu înseamnă că cele de pe locurile 1 – 4 ar fi mai importante! „Le vom prioritiza atunci când vom şti sumele disponibile. Până atunci, am considerat important să nu spun «pas». Nu pot fi acuzat de rea-credinţă faţă de municipiu. Centura actuală a oraşului eu am promovat-o de la două la patru benzi. Ne-am luptat trei ani pentru acest lucru”, susţine şeful de la Judeţul. Colegul său de partid, primarul Ilie Bolojan crede, însă, cu totul altceva. Bolojan este convins că ordinea de priorităţi a CJ tocmai aceasta este, cu proiectele Oradiei şi ale comunităţilor din jur puse la coadă. „Ordinea de pe listă e ordinea de priorităţi. De acolo, pot fi finanţate unul sau două proiecte. Poţi să treci şi zece proiecte pe listă, numai să fie pe listă, dar aceasta nu înseamnă că vor fi finanţate”, e de părere primarul.
Lista cu priorităţi
Iată proiectele prioritare ale judeţului Bihor, transmise de Consiliul Judeţean către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest, pentru finanţare în exerciţiul bugetar 2014 – 2020:
- Construirea de parcuri industriale în zonele Beiuş, Tileagd şi Marghita.
- Realizarea unui sistem ecologic de alimentare cu apă şi colector/epurare a apelor uzate şi a unui sistem integrat de gestionare a deşeurilor în Parcul Natural Apuseni.
- Reparaţii capitale şi amenajări interioare sediu nou Muzeul Ţării Crişurilor Oradea.
- Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri şi terminal cargo la Aeroportul Oradea.
- Stimularea procesului de dezvoltare urbană la nivelul municipiului Oradea şi a spaţiului periurban: – construcţia unui inel de dezvoltare sub forma unui inel de centură; – realizarea în Oradea a două structuri de sprijinire a afacerilor, în vederea dezvoltării economice locale şi regionale; – achiziţie mijloace de transport public local care să asigure mobilitatea cetăţenilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!