A fost unul dintre cei mai buni fotbaliști români din perioada interbelică. A fost unul dintre jucătorii și antrenorii emblematici ai echipei Clubul Atletic Oradea (CAO). Povestea sa de viață este impresionantă.
Recorduri în fotbalul românesc
Bănățean de origine, Nicolae Kovács a evoluat de-a lungul carierei la formațiile Banatul Timișoara, Ripensia Timișoara, CAO Oradea, US Valenciennes (Franța), Tricolorul Ploiești, Gamma Budapesta, Ferar Cluj și Crișana CFR Oradea. Numele său este strâns legat de cele mai mari performanțe ale fotbalului orădean: a fost jucător al legendarei echipe CAO (NAC), vicecampioană a României în 1933 și 1935, respectiv antrenor al aceleiași formații, campioană a României în 1949.
A disputat 37 de meciuri pentru echipa națională a României, cu 6 goluri înscrise. Are o selecție și în reprezentativa Ungariei, marcând un gol în acel meci, cu Elveția. A jucat pentru România la primele trei ediții ale Mondialelor (1930 – Uruguay, 1934 – Italia și 1938 – Franța. Doar patru jucători europeni au realizat această performanță: Nicolae Kovács (România), Edmond Delfour, Etienne Mattkler (ambii Franța) și Bernard Worhoof (Belgia). Numai patru jucători români au jucat la trei ediții ale Campionatului Mondial: Nicolae Kovács, Gheorghe Hagi, Gheorghe Popescu și Ilie Dumitrescu. Bogdan Stelea și Rudolf Burger au fost selecționați la trei ediții, dar nu au jucat efectiv decât la două.
Nicolae Kovács deține însă alte două recorduri în fotbalul românesc: este cel mai tânăr jucător selecționat la un Campionat Mondial (1930), la vârsta de 18 ani, 6 luni și 6 zile, dar și cel mai tânăr marcator, înscriind un gol în meciul cu Peru, câștigat de tricolori cu scorul de 3-1. Aceste recorduri nu au fost încă depășite în fotbalul românesc. Meciul câștigat cu Peru a fost prima victorie a României la un Campionat Mondial. Al doilea cel mai tânăr jucător român selecționat la Mondiale a fost Florin Radu Răducioiu, la 20 de ani, două luni și 24 de zile, la ediția din Italia 1990.
„Ambii au fost bunicii mei”
Nicolae Kovács a fost fratele celebrului antrenor Ștefan Kovács, care a cucerit cu Ajax Amsterdam Cupa Campionilor Europeni (de două ori), Cupa Intercontinentală și Supercupa Europei. Nepoata lui Nicolae Kovács, Susana Dumitru, afirmă că nu l-a cunoscut pe bunicul său (care a decedat înainte de nașterea sa), ci doar pe Ștefan Kovács, care era mai tânăr cu nouă ani.
„Am fost foarte apropiată de el, mă iubea foarte mult, eu îi spuneam bunicul Piști (Tatika). Era ca și cum aș fi avut doi bunici”, explică Suzana Dumitru.
Și-a salvat soția de la Auschwitz
Dincolo de performanțele sportive remarcabile, Nicolae Kovács a avut o poveste de viață extraordinară. El și-a salvat soția din lagărul de la Auschwitz. Dramaticele fapte ne-au fost relatate de nepoata fostului mare fotbalist.
„Eu nu l-am cunoscut pe bunicul meu, m-am născut după moartea sa. Dar am aflat aceste lucruri de la bunica mea, Anna, născută Rosenthal. Ea făcea parte dintr-o familie de evrei. Am și acum acasă steaua lui David, făcută din satin galben, pe care evreii erau obligați să o poarte în acele vremuri de tristă amintire. Bunicul meu era plecat de acasă, probabil într-un turneu, nu știu exact unde. Cert este faptul că nu era acasă, la Oradea, atunci când întreaga familie a soției sale, Anna, a fost ridicată de autorități și deportată în lagărul de la Auschwitz. După ce s-a întors acasă, bunicul s-a deplasat imediat în Germania, încercând să obțină eliberarea soției și a familiei sale. El avea o anumită faimă în Europa, era un jucător cunoscut. Nu știu exact cum, dar a reușit să cunoască niște ofițeri SS, care au fost de acord să îl ajute în problema sa, permițându-i să meargă la Auschwitz”, ne-a relatat Suzana Dumitru.
Ușa camerei de gazare s-a închis în fața sa
Povestea a luat apoi accente dramatice.
„Bunicul meu a izbutit să ajungă la Auschwitz, însoțit de ofițerii respectivi, de unde a reușit să o scoată pe bunica mea, Anna. Ea mi-a povestit că a scăpat cu viață ca prin minune. S-a aflat într-un grup care urma să fie gazat. Gardienii au închis ușa de fier a camerei de gazare, care era deja plină, exact în fața ei. Toată familia sa – sora, cumnatul și fetița lor în vârstă de numai 3 ani, Soshana, unchi și mătuși – intraseră în camera morții înaintea ei. Dacă bunicul ar fi sosit la Auschwitz cu câteva minute mai repede, poate ar fi reușit să salveze întreaga familie a bunicii mele. Așa însă, a scos-o din lagăr doar pe bunica. Numele meu, Susana, mi-a fost dat în amintirea Soshanei”, a spus nepoata marelui fotbalist. Aceasta ne-a mărturisit că a vrut să viziteze lagărul de la Auschwitz, dar nu a avut puterea de a intra în interior.
„Eu personal am fost acolo, în Polonia, dar nu am avut puterea să intru în lagăr. Crescând cu această poveste dureroasă, pur și simplu nu am găsit puterea de a vedea acele locuri groaznice. Pentru noi era o mare durere atunci când vorbeam despre acele lucruri”, a declarat Suzana Dumitru.
Strănepotul îi calcă pe urme
Nicolae Kovács și Anna Rosenthal s-au căsătorit și au avut un fiu, Nicolae Kovács junior (tatăl Susanei), care a fost profesor și antrenor de fotbal la Școala Sportivă Oradea – Liceul cu Program Sportiv Bihorul. Ulterior, Nicolae Kovács senior a devenit antrenor, la Timișoara și la alte echipe din vestul țării. Doamna Anna Kovács a fost contabil șef la fabrica Metalica Oradea, până la pensionare.
La rândul său, Susana Dumitru este mama unei fetițe, Roxana, în vârstă de 10 ani, și a unui băiețel de 5 ani, Anton. Roxana practică gimnastica aerobică, iar Anton a fost îndrumat de părinții săi la fotbal, la Rapid Crișul Oradea.
„L-am dat la fotbal, la Rapid Crișul Oradea. Antrenorii de acolo au avut legături cu tatăl meu. Zoli Vigh a fost prieten cu tata, iar Răzvan Lădar i-a fost elev. Sper ca și băiatul nostru să prindă acel microb și acea dragoste pentru fotbal, pe care bunicul și străbunicii lui au purtat-o mereu în suflet”, afirmă Susana Dumitru.
„Port cu mândrie numele și valorile transmise de bunicii și părinții mei, oameni deosebiți, care au lăsat în urmă o moștenire de suflet, o istorie și un nume important în fotbalul românesc și nu numai. Le sunt profund recunoscătoare și mă simt binecuvântată pentru familia pe care am întemeiat-o, alături de soțul meu și copiii noștri”, a conchis nepoata lui Nicolae Kovács.
Trimite articolul
XE interesant că România a dat gol în primul minut al primului meci jucat la prima ediție a Cupei Mondiale, acel România-Peru 3-1, din 1930. Apoi am întâlnit Uruguay, viitoarea campioană mondială, care ne-a bătut.