Drumul lui Dragoș în lumea artei a început din dorința de a se exprima diferit. Inițial, mama sa l-a înscris la cursuri de canto la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, considerând că scena îl va ajuta să își depășească timiditatea, dar micul Dragoș avea alte visuri. A insistat, cu determinarea specifică unui artist în devenire, să fie înscris la cursuri de pictură. Decizia a fost una inspirată, pictura devenind pentru el „o oază de bucurie și culoare, modul meu de a mă elibera”, după cum mărturisește tânărul artist.
Sub îndrumarea profesoarei Alina Delia Pocian, Dragoș a făcut primii pași în această artă la Atelierul „Mânuțe Fermecate”, realizând prima sa lucrare, un „Peisaj marin”.
„Am început cu lucrarea «Peisaj marin». Îmi place foarte mult marea şi am multe lucrări realizate în vacanțele mele cu mama la mare. Natura este cea care mă inspiră în fiecare zi”, a afirmat Dragoș.
A continuat să își aprofundeze cunoștințele la cursurile Școlii de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, la clasa profesoarei Florence Sabău, dar și la Academia de Arte „Marina Căpățînă” din București.
Expoziții și recunoaștere internațională
Micul artist are în portofoliu peste 200 de lucrări, realizate în acrilic, acuarelă, cărbune, cinci expoziții personale de pictură în țară, șapte expoziții internaționale (la Paris, Praga, Padova și Dubai), câștigând mai multe premii la concursuri naţionale şi internaţionale.
Primele sale lucrări au fost prezentate la vârsta de șase ani, când mama sa i-a organizat o expoziție „Pentru prieteni”, la Casa Minunată din Oradea. A doua expoziție („Visuri colorate”) a avut loc în anul 2021, în Parcul Libertății din Oradea, iar cea de-a treia, intitulată „Tablouri printre cărți”, a avut loc în anul 2022, în cadrul Târgului de Carte „Gaudemus” din Oradea, ediția din luna mai. În 2023, a avut o expoziție la Sinaia.
Prima sa expoziție internațională a avut loc în octombrie 2023, la prestigiosul Salon Internațional de Artă Contemporană, la Centrul „Le Carrousel du Louvre” din Paris. Deși era singurul copil dintre artiștii consacrați prezenți, Dragoș a impresionat publicul cu expoziția sa „Pe urmele artiștilor francezi”, care a cuprins 32 de lucrări.
„Prima mea expoziţie în afara ţării a fost cea de la Paris, unde am cunoscut pictori consacraţi din foarte multe ţări ale lumii. M-am simţit răsfăţat de artiştii mari, eu fiind singurul copil dintre aceștia. Am descoperit stiluri noi în pictură, în cadrul unor masterclass-uri susţinute de artişti francezi, dar şi străini, la care am participat. Totodată, am reuşit să văd cum lucrează artiştii adevăraţi”, a mărturisit Dragoş.
Succesul său a continuat în 2024, când a fost invitat să expună din nou la Paris, atât la „Carrousel du Louvre”, cât și la sediul UNESCO. La UNESCO a fost invitat să expună din nou, în luna aprilie a acestui an. În cadrul „Innocence in Colors”, Dragoş a prezentat o serie de 12 tablouri la Dubai Art Expo, eveniment organizat în perioada 16-23 decembrie 2023, la Dubai International Art Center.
Recunoașterea talentului la concursuri prestigioase
Dragoș a participat la numeroase concursuri naționale și internaționale de pictură, fiind unul dintre beneficiarii programului de promovare a talentelor susținut de MOL România și Fundația pentru Comunitate din Cluj-Napoca, la edițiile din 2021, 2023 și 2024.
Primul său concurs internațional a avut loc în toamna anului 2020, când Dragoș, pe atunci în vârstă de doar 7 ani, a obținut premiul I la competiția „Dessine-moi ton rêve de paix” („Desenează visul tău de pace”), organizată sub egida UNESCO. Lucrarea premiată, care reprezenta planeta Terra ca o floare minunată, înconjurată de o ghirlandă de oameni-flori și alte flori înlănțuite, a impresionat juriul prin mesajul său simbolic.
Pictura ca refugiu și pasiune
Pictura ocupă un loc central în viața lui Dragoș, fiind nu doar un hobby, ci un mod de a se conecta cu lumea și cu natura. „Canarul” și „Bufnița polară” sunt doar două dintre lucrările sale preferate, fiecare încărcată de simbolism. „Canarul” reflectă căldura și lumina, inspirat de cei doi canari pe care îi are acasă, iar „Bufnița polară” reprezintă înțelepciunea.
Zilnic, când are puțin timp liber, Dragoș de așează la șevalet și pictează. Uneori pictează două ore, alteori patru ore. Cea mai complexă lucrare a realizat-o în opt ore. Tânărului artist îi place să călătorească, îi plac drumețiile, iubește florile, animalele și natura în orice anotimp, de aceea multe din lucrările sale sunt inspirate din natură.
Un exemplu de echilibru între școală și pasiune
În ciuda implicării intense în activitatea artistică, Dragoș nu neglijează școala. Elev silitor, participă la numeroase concursuri școlare, unde obține frecvent locuri fruntașe. Este un exemplu de echilibru între educație și pasiune, susținut de familia sa.
Mama sa, jurnalistă, iar tatăl său, preot greco-catolic, sunt cei care l-au încurajat să-și urmeze visurile. Acum, Dragoș se pregătește pentru noi provocări artistice, printre care expozițiile de la Roma (care va avea loc în luna martie) și Paris (în luna aprilie).
Dragoș Mihai Dobocan este mai mult decât un copil talentat, este dovada vie că pasiunea, munca și susținerea familială pot transforma visurile în realitate. Cu pensula în mână și imaginația drept ghid, Dragoș promite să continue să aducă bucurie prin culorile sale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!