Persoanele fizice care nu realizează venituri sau obțin venituri lunare mai mici decât salariul minim pe economie (2.080 de lei) pot opta pentru depunerea Declarației Unice (DU). Asta în cazul în care doresc să fie asigurate în sistemul public de sănătate.
Potrivit răspunsurilor reprezentanților ANAF în cadrul ultimei sesiuni interactive cu contribuabilii pe Facebook, „contribuabilul dobândește calitatea de asigurat la data depunerii Declarației Unice, iar suma de plată în contul CASS, pentru 12 luni, este stabilită prin aplicarea cotei de 10% la baza de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară, indiferent de data depunerii declarației.
Salariul minim brut pe țară, în funcție de care se stabilește contribuția pentru persoanele fără venituri, este de 2.080 de lei de la 1 ianuarie 2019. Prin urmare, cota CASS 10% aplicată la 12.480 lei înseamnă 1.248 de lei. Aceasta este suma care trebuie achitată până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuția, indiferent de data depunerii declarației”.
DU pentru chirii și moșteniri
Alți contribuabili au fost interesați dacă și când se depune DU în cazul chiriilor și moștenirilor.
În cazul închirierilor, Declarația Unică se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, iar plata se efectuează până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează impozitul. DU nu se depune de către persoanele angajate cu contract de muncă, care mai relizază și venituri din drepturi de autor, cu reținerea la sursă a impozitului de 10%. Nici în cazul sumelor obținute din moșteniri și donații nu se depune DU.
„Sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare și aur financiar, primite cu titlu de moștenire ori donație sunt venituri neimpozabile. Pentru proprietățile imobiliare, în cazul moștenirilor și donațiilor se aplică reglementările prevăzute la art. 111 alin. (2) și (3) din Codul fiscal”, informează specialiștii ANAF.
Cum se depune DU?
Declarația unică se poate depune prin serviciul Spațiul Privat Virtual sau poate fi transmisă la ANAF prin intermediul serviciului „Depunere declarații”, disponibil pe portalul www.e-guvernare.ro, pe baza unui certificat digital calificat. De asemenea, începând cu data de 30 mai 2019 (O.U.G. nr. 35/2019 publicată în M.O. nr. 427/30.05.2019), Declarația Unică se poate depune și în format hârtie (la ghișeu) la organul fiscal competent sau se poate transmite prin poştă.
În plus, contribuabilii beneficiază de asistență și la sediul unităților fiscale pentru completarea și depunerea online, utilizând calculatoarele puse la dispoziția contribuabililor special pentru acest scop. În vederea derulării în bune condiții a campaniei de depunere a Declarației Unice, la nivelul județului Bihor au fost amplasate 14 calculatoare „self-service” în incinta organelor fiscale, astfel: zece calculatoare „self-service” la sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Bihor (nouă calculatoare la parterul instituției și un calculator la Biroul Asistență pentru Contribuabili); patru calculatoare la sediile serviciilor fiscale orășenești: Aleșd, Beiuș, Marghita şi Salonta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!