Sinagoga Neologă Sion va fi și în acest an gazda evenimentelor muzicale speciale incluse în programul TIFF Oradea. La finalul fiecărei zile de festival, între 6 și 8 septembrie, publicul se va delecta cu o serie de cine-concerte spectaculoase, în decorul unic al monumentului istoric construit în stil neomaur. Începând cu ora 21:00, muzicienii autohtoni și artiștii locali vor acompania live cele trei capodopere ale filmului mut, titluri de referință în creaţia pentru marele ecran din toate timpurile, realizate în urmă cu un secol. Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate online, de pe tiff.eventbook.ro, sau chiar din aplicația oficială TIFF, dezvoltată de Halcyon Mobile, disponibilă pe App Store și Google Play Store.
Vineri, 6 septembrie, în prima de zi de festival, orădenii sunt invitați la cince-concertul „Der Golem”, o experiență cinematografică magică acompaniată live de artistul clujean Danaga, a cărui muzică îmbină sunetele electronice, jazz-ul și funk-ul, cu influențele etno. El va construi live coloana sonoră a Horror-ului regizat acum 100 de ani de Carl Boese și Paul Wegener. Acțiunea filmului se petrece în Praga secolului XVI, unde un rabin creează un uriaș din lut căruia îi dă viață cu ajutorul magiei, pentru a proteja comunitatea evreiască de persecuții.
Golem, interpretat de însuși regizorul Paul Wegener, este un fel de precursor al Frankenstein-ului modern care se revoltă împotriva creatorului când începe să fie folosit în scopuri egoiste.
Seara de sâmbătă, 7 septembrie, este dedicată celui mai poetic și intrigant film al regizorului american D. W. Griffith, acompaniat live de artistul orădean Dubase. O bijuterie a cinematografiei mute, „Broken Blossoms” urmărește povestea unui imigrant chinez ajuns la Londra pentru a propăvădui budismul. Nereușind să se adapteze la ritmul metropolei, el va ajunge curând să își înece visurile de misionar în dependenţa de opiu. Totul se schimbă atunci când o întâlnește le Lucy.
Pe 8 septembrie, în ultima seară de festival, „Căruța fantomă” va poposi la Oradea, și va propune cinefililor o experiență cinematografică și muzicală fascinantă. Însuși regizorul Victor Sjostrom interpretează rolul principal în horror-ul inspirat de o veche tradiție scandinavă. Conform legendelor, în noaptea Sfântului Silvestru, înspăimântătoarea căruță, încărcată cu sufletele păcătoșilor, își schimbă vizitiul cu ultimul nelegiuit trecut în neființă.
Teama îl va determina pe protagonist să-și dorească mântuirea cu disperare, înainte de marele final. Proiecţia de film mut, cu un prolog cu Ingmar Bergman și sound-design live, realizat de Foley’Ala, o va avea ca invitat special pe Irina Margareta Nistor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!