Prin reorganizarea instituţiilor de cultură bihorene, Consiliul Judetean reduce în total doar 31 de posturi. De la 397,5 posturi, pe care le aveau cumulat Filarmonica de Stat, Teatrul de Stat şi Teatrul Arcadia, noile instituţii de spectacole Iosif Vulcan, Szigligeti Szinhaz şi Filarmonica au prevăzute acum 366,5 posturi.
Pedeapsă pentru „Crişana”
Filarmonica de Stat a fost „subţiată” bine, prin trecerea ansamblurilor folclorice spre Instituţiile de Spectacole (I.S.) Vulcan, respectiv Szigligeti. Astfel, organigrama Filarmonicii a fost redusă de la 181,5 posturi la 115,5. Aşadar, un minus de 26 de posturi. Cum spuneam, ansamblurile profesioniste Crişana şi Nagyvarad au fost transferate. Însă ansamblul Crişana ajunge la I.S. Iosif Vulcan redus bine. Şi cu numele schimbat, în „Oradea”. Dispar 18,5 posturi din acest ansamblu. De la 40,5 de poziţii (secţia muzică populară+dansatori) se va ajunge practic la jumătate. Doar de la secţia muzică populară, unde au fost probleme în trecut – vezi situaţia penibilă de la spectacolul de Crăciun, când orchestra ansamblului folcloric a refuzat să intre pe scenă pentru că nu avea dirijor – sunt tăiate 14,5 posturi, rămânând cu zece, în timp ce dansatorii sunt reduşi cu patru posturi, de la 16 la 12.
În schimb, de la ansamblul Nagyvarad e redus un singur post în cadrul I.S. Szigligeti Szinhaz. Astfel, se ajunge ca ansamblul folcloric profesionist de limbă şi tradiţii maghiare să ajungă la un nivel numeric apropiat celui românesc. Nagyvarad are acum 20,5 posturi, în timp ce ansamblul Oradea a rămas cu 22. Teatrul de Stat Oradea, proaspăt îngropat de actualul Consiliu Judeţean, avea în total 161 de angajaţi. Trupa Iosif Vulcan era deservită de un personal de 69 de persoane, trupa Szigligeti Ede de 60 de angajaţi, în timp ce personalul administrativ comun ajungea la 32 de persoane. Noile instituţii create au personal ca şi egal. I.S. Iosif Vulcan are prevăzuţi 126 de angajaţi, în timp ce I.S. Szigligeti Szinhaz e cu 125 de salariaţi. Aşadar, se poate observa o egalizare şi aici, între zona artistică românească şi cea de limbă maghiară.
Arcadia, la apă
Teatrul Arcadia a fost redus la statutul de simplă secţie a I.S. Iosif Vulcan. De la 55 de angajaţi proprii, trupa Arcadia rămâne prinsă în organigrama I.S. Vulcan cu un director şi zece actori-mânuitori de păpuşi. Personalul tehnico-administrativ e la comun cu cel al trupei Iosif Vulcan. Prin analogie, trupa de limbă maghiară din Teatrul Arcadia – Lilliput – a trecut în organigrama Szigligeti Szinhaz.
Ca şi concluzie, se poate distinge faptul că reducerile globale la cele trei instituţii au afectat cel mai mult Filarmonica, rămasă doar cu orchestra simfonică şi corul. O dacă cu transferul ansamblurilor populare s-a diminuat şi personalul tehnico-administrativ. La fel de mult a avut de suferit şi Teatrul Arcadia, păstorit de Marius Aron. Acest teatru a fost înghiţit de cele două instituţii – Vulcan şi Szigligeti – şi şi-a pierdut tot personalul propriu tehnico-administrativ.
În schimb, de câştigat are trupa de teatru Szigligeti Ede, care s-a transformat într-o instituţie de sine-stătătoare, cu tot personalul ce se cere.
De altfel, de la 60 de persoane ce deserveau trupa Szigligeti în cadrul Teatrului de Stat, nou-înfiinţata I.S. Szigligeti Szinhaz are prevăzuţi 125 de angajaţi, cu managerul de rigoare, directorii din subordine aferenţi, personal tehnico-administrativ propriu, comparabil cu cel de la I.S. Vulcan, serviciu de contabilitate dar şi un serviciu de „proiecte culturale, marketing, imagine şi relaţii cu publicul” chiar mai stufos decât cel de la Iosif Vulcan (10,5 posturi faţă de şase posturi).
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!