Potrivit ultimelor date ale Institutului Național de Statistică (INS), câştigul salarial mediu nominal net în luna iunie a fost 3.541 lei, în creștere faţă de luna precedentă cu 49 lei (+1,4%).
Top 10 salarii
Cel mai mare salariu mediu net a fost câștigat de persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul serviciilor de tehnologia informațiilor a activităților și serviciilor informatice – 8.439 de lei. Față de luna precedentă salariul programatorilor a crescut cu 3%.
[eadvert]
Locul doi în topul salariilor este ocupat de persoanele care lucrează în sectorul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului – 7.564 de lei, cu 12,7% mai mare față de luna mai.
Locul III este ocupat de persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul editării – 6.985 de lei, salariu mai mare cu aproape 21% față de luna mai.
Pe locul IV, cu un salariu mediu nominal net de 6.914 lei se clasează persoanele care lucrează în extracția petrolului brut și al gazelor naturale. În acest sector, salariul a fost mai mic cu aproape 10% (9,6%) față de luna precedentă.
Locul V în topul salariilor nete din România este ocupat de persoanele care își desfășoară activitatea în sectorul asigurărilor, reasigurărilor și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sectorul public de asigurări sociale) – 6.199 de lei (mai mare cu 4,3% față de luna precedentă).
Pe locul VI, cu un salariu mediu net de 6.024 de lei se clasează serviciile anexe extracției petrolului brut și gazelor naturale. În acest sector salariul a scăzut față de luna anterioară cu 3,2%.
Cu un salariul mediu nominal net de 5.908 lei (cu 1% mai mare decât în luna precedentă), pe locul VII se clasează domeniul intermedierilor financiare, cu excepția activităților de asigurări și ale fondurilor de pensii.
Locul VIII îi revine sectorului fabricării produselor din tutun – 5.729 de lei (cu 9,4% mai mare decât în luna precedentă).
Potrivit INS, locul IX este ocupat de sectorul transporturilor aeriene – 5.251 de lei (cu 13,9% mai mare decât în luna mai).
Ultimul loc în Top 10 salarii nete din România îi revine sectorului producției de furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, cu un salariu mediu nominal net de 5.238 de lei (cu 1,9% mai mare față de luna precedentă).
Top salarii mici
În coada salariilor medii nete se clasează sectorul HORECA, cu 1.926 de lei (în creștere cu 4,1% față de luna anterioară). Penultimul loc este ocupat de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2.014 lei (cu 5,1% mai mare față de luna mai).
Pe locul III din coadă se clasează domeniul tăbăcirii și finisării pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinărie, a harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor – 2.327 de lei (cu 1,8% mai mare față de luna precedentă).
Locul IV ca salarii mici îi revine sectorului fabricării mobilei – 2,331 de lei (mai mare cu 2% față de luna anterioară), iar locul V – 2.406 lei – industriei alimentare (cu 3,1% mai mare decât în luna mai).
Trimite articolul
XAvand in vedere ca IT-istii nu se inghesuie, o cocserie pe locul fostului CET 2 ar tripla venitul mediu din Oradea.
Productia de furnizare? Ori productie, ori furnizare. Hataraste-te, dom’ primar!
Întrebare:Cine câștiga cel mai bine în România?
Răspuns:Cine lucrează cu statul și fură!
Ca si programator ( ITist cum are veni ) vreau sa spun ca am intr-adevar un salariu bun. Mai vreau insa sa precizez ca sunt destui care rad de veniturile mele.
Cum zicea un fost coleg , da noi ITistii avem cele mai bune salarii dar cei care castiga bine nu au salarii. Avocati, doctori, dentisti , notari si alte meserii din astea au venituri mult peste ITisti in general.
Asta fara sa ii socotim pe cei care fac tot felul de business mai mult sau mai putin legal si platesc sa nu taxe.