Finanțarea, respectiv cofinanțarea a cinci proiecte mari ale Primăriei, au fost mutate de pe bugetul local pe creditul de 35 milioane de euro, accesat în anul 2017.
La propunerea executivului local, aleșii au votat modificarea documentului anexă al creditului, astfel încât acesta să conțină noile destinații: refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Piața Unirii, construirea celor două cămine studențești din campus, reparațiile capitale la bazinul olimpic, reabilitarea Primăriei și proiectul Pieței Ferdinand.
Lista proiectelor pentru care urmau să fie folosiți banii cuprindea, inițial, 16 poziții. Completarea listei cu cele cinci poziții e posibilă pentru că orașul a încheiat o parte dintre proiecte și și-a recuperat sumele plătite ca avans pentru acestea. În plus, „au fost identificate noi proiecte care se încadrează în paleta de domenii acceptate de Banca Europeană de Investiții”.
Palatul episcopal sau reabilitarea bazinului olimpic, pe credit BEI
Finanțarea, respectiv cofinanțarea a cinci proiecte mari ale Primăriei, au fost mutate de pe bugetul local pe creditul de 35 milioane de euro, accesat în 2017.
Refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice din Piața Unirii, construirea celor două cămine studențești din campus, reparațiile capitale la bazinul olimpic, reabilitarea Primăriei și proiectul Pieței Ferdinand vor fi finanțate din creditul accesat de executivul local în anul 2017, de la Banca Europeană de Investiții.
Creditul de la BEI a fost contractat de economiștii Primăriei în condiții foarte avantajoase, pentru care au primit, le vremea respectivă, felicitările opoziției din Consiliul local. Perioada de amortizare este de 22 de ani, inclusiv cei patru ani obținuți ca perioadă de grație. Dobânda negociată a fost de 0,3% în euro, plus Euribor.
Inițial, 16
La vremea respectivă, destinația creditului a fost anunțată de primarul Ilie Bolojan. Banii urmau să fie folosiți pentru a putea face plăţile pe lucrările contractate în contul proiectelor cu finanțare europeană, sume recuperate ulterior prin decontarea facturilor către finanțator.
Lista proiectelor în care urmau să fie folosiți banii cuprindea, inițial, 16 poziții, între care și amenajarea centrului intermodal cu acces la facilităţi de transport rutier şi feroviar din zona Gării CFR Episcopia (12,7 milioane de euro), construirea unei parcări supraetajate în strada Braşovului (5,8 milioane de euro), construirea podului Centenarului (4,1 milioane de euro), amenajarea străzii Vasile Alecsandri ca pietonală (1,1 milioane de euro) sau construire drumuri colectoare și pasaj pentru terminalul intermodal (5 milioane de euro).
Completarea listei cu cele cinci poziții e posibilă pentru că orașul a încheiat o parte dintre proiecte și și-a recuperat sumele plătite ca avans pentru acestea. În plus, „au fost identificate noi proiecte care se încadrează în paleta de domenii acceptate de Banca Europeană de Investiții”.
Cifre
Noua listă cuprinde și sumele care vor reveni fiecăruia dintre proiectele noi, din creditul BEI, astfel:
– Reabilitare clădirea Primăriei – din totalul estimat la 4,9 milioane, peste 3,6 ar veni de la BEI
– Refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, din 3,9 milioane, de la BEI vor veni peste 1,4 milioane
– Construire cămine studențești – 5,8 milioane de la BEI, din totalul estimat la peste 6,4
– Proiectul Pieței Ferdinand – 533 mii, din totalul estimat la peste 4,8 milioane de euro
– Reparațiile capitale la Bazinul Olimpic – 2,1 milioane, din totalul estimat la peste 2,5 milioane
Citiți principiile noastre de moderare aici!