Inflația de supermarket-uri și mall-uri din orașe duce, treptat, la o nouă tendință: întoarcerea românilor către produsele tradiționale, cumpărare direct de la producători. O familie din Vadu Crișului, care deține o exploatație de peste 100 de vaci, vine în întâmpinarea orășenilor, și nu mumai, cu produse naturale de o calitate superioară. VadAgrar Logistic SRL din Vadu Crișului este prima fermă din Bihor care are dreptul de utilizare a mențiunii „produs montan”.
„Am obținut dreptul de utilizare a acestei sintagme pentru cinci produse: lapte crud, smântână, brânză dulce, brânză telemea și caș. Toate aceste denumiri sunt înregistrate în Registrul național al produselor montane, în urma deciziei Agenției Naționale a Zonei Montane eliberată la finele lunii august”, ne-a spus Ana Maria Țepelea.
Bihoreanca spune că procedura de obţinere a sintagmei a fost una facilă şi rapidă. „În doar trei săptămâni am primit confirmare că ni s-a aprobat cererea. A trebuit să facem dovada că materiile prime și furajele pentru animalele provin din zona montană, iar prelucrarea produselor are loc tot în aceeași zonă. A mai fost nevoie de nişte analize a produselor dar totul a decurs foarte bine”, spune Ana Maria care nu este însă la prima experienţă în ceea ce priveşte astfel de demersuri, având în vedere că alături de familia sa au accesat trei proiecte europene.
Produsele din fermă sunt vândute în prezent prin intermediul unui distribuitor din Aleșd, dar bihorenii iau în calcul și posibilitatea de a-și comercializa marfa și în supermarket-uri.
Produse montane
În Bihor sunt 36 de orașe și comune cu statut de zonă montană, respectiv: Aleșd, Aștileu, Aușeu, Borod, Bratca, Bulz, Budureasa, Buntești, Căbești, Câmpani, Cărpinet, Copăcel, Criștioru de Jos, Curățele, Dobresti,Drăgănești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Lunca, Măgești, Nucet, Pietroasa, Pomezeu, Remetea, Rieni, Roșia, Șinteu, Ștei, Șoimi, Șuncuiuș, Tărcaia, Țețchea, Vadu Crișului, Vașcău și Vârciolog.
Agenția Zonei Montane este autoritatea competentă responsabilă cu elaborarea procedurii de verificare a conformității datelor cuprinse în caietul de sarcini, în vederea acordării dreptului de utilizare a mențiunii de calitate facultative „produs montan” și de verificare a respectării legislației europene și naționale de către operatorii economici care au obținut dreptul de utilizare a respectivei mențiuni, precum și cu completarea și gestionarea Registrului Național al Produselor Montane.
Solicitanții acestei mențiuni de calitate pot fi: persoană fizică ce deține atestat de producător, societăți comerciale ce desfășoară activitate în sectorul agroalimentar, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, cooperative agricole, societăți cooperative, obștile și composesoratele dar și asociații, fundații, federații ce desfășoară activități agricole.
Pot obține atestat de „produs montan” produse de origine animală, produse obținute de la animale din zone montane și care sunt prelucrate în aceste zone, produse obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone, produse obținute din animale transhumante, crescute cel puțin o pătrime din viață în transhumanță și care au păscut pe pășuni din zone montane.
Certificarea „produs montan” poate fi solicitată şi pentru produsele apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane, dar şi pentru produse de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane.
Sacrificarea animalelor, tranșarea și dezosarea carcaselor pot avea loc în afara zonelor montane, cu condiția ca distanța față de zona montană în cauză să nu depășească 30 km.
Citiți principiile noastre de moderare aici!