În baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul pestă porcină africană (PPA ), în perioada 30.07.2021- 05.08.2021, în județul Bihor, au fost diagnosticate la porcii domestici cinci noi focare de boală.
[eadvert]
Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate. Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.
Veterinarii vin însă şi cu veşti bune. Astfel, ca urmare a activităților specifice de control și asanare a bolii, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în această perioadă, au fost stinse trei focare de PPA.
Din nefericire în judeţul Bihor numărul focarelor de PPA la porcii mistreți este mare. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.829 de cazuri la mistreți în 41 de județe.
În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.
În judeţul Bihor 258 de mistreți au fost găsiți morți și 51 de mistreți vânați.
Recomandări
Inspectorii sanitari veterinari țin să atragă atenţia proprietarilor de exploatații de porcine asupra principalelor măsuri de biosecuritate ce trebuiesc avute în vedere în scopul prevenirii apariției, respectiv a identificării incipiente a bolii la animale.
Astfel, proprietarilor de suine li se recomandă să nu intre în adăposturile unde se cresc porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care au fost în afara exploatației. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să existe o tăviţă cu paie sau alt material absorbant îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat. Creşterea porcilor să se facă doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de exploatație, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici. Hrănirea animalelor să se realizeze doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică ( restaurante, cantine etc.). „Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă să nu se administreze porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne”, atrag atenţia veterinarii bihoreni.
De asemenea, oamenii sunt sfătuiţi să nu scoată animalele (scroafe sau vieri) din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie, să nu cumpere purcei sau porci din locuri necunoscute, fără ca acestea să fie identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit şi nu în ultimul rând să nu folosească în hrana animalelor iarbă sau alte verdețuri culese de pe câmp sau din pădure, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.
În scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire, gospodarii trebuie să anunțe de urgență medicul veterinar local, a medicul oficial zonal sau direct DSVSA Bihor (telefon 0259.266.141) precum și primăria sau consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi.
Trimite articolul
XŞtiu.
De aia io am sunat săptămâna trecută la Big Pharma să întreb de vaccin pentru grăsunii mei.
M-or zis că Bill Gheitz lucrează de zor la vaccinu ăsta pentru pestă porcină şi o să fie gata în câteva săptămâni. Dar mai întâi o să-l testeze pe oameni, ca vaccinu anticovid, după aia îl dau şi pentru animale .
Ştiți voi, drepturile animalelor, etc, se teme Bill de gura lu Brijit Bardot, că o să-i facă capu calendar, dacă îl administrează direct la porci, fără să-l testeze pe oameni, mai întâi.
Da, dar in Polonia nu e pesta procina,nu-i asa?
Unom ce sa intamplat cu tine?