Miercuri a fost constituită comisia care se va ocupa de reorganizarea activității muzeale în urma fuziunii dintre Muzeul Țării Crișurilor și Muzeul Orașului Oradea. Aceasta este formată din cinci persoane, trei desemnate de către Președintele Consililui Județean Bihor și două persoane propuse de Primarul Muncipiului Oradea. „Astfel, din partea Consiliului Județean au fost desemnate doamna Felicia Ciupa, directorul economic al Muzeului Țării Crișurilor, doamna Mihaela Roșan, consilier juridic în cadrul Consiliului Județean Bihor și domnul Gabriel Moisa, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor. Din partea Primăriei Oradea au fost desemnați domnii Eduard Florea, director executiv al Direcției Economice și Ionuț Ciorba, director adjunct al Muzeului Orașului Oradea”, transmite Consiliul Județean prin comunicat de presă.
[eadvert]
Potrivit protocolului încheiat între Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea, comisia va avea următoarele atribuții:
– identificarea obiectivelor muzeale, a patrimoniului muzeal proprietatea celor două autorități publice locale, patrimoniu care va fi gestionat în comun prin noua structură muzeală;
– identificarea modalității legale de reorganizare a activităților muzeale într-o singură structură muzeală;
– formularea unei propuneri de structură organizatorică;
– identificarea modalității de finanțare a noii structuri;
– analiza modalității de gestionare a patrimoniului muzeal aparținând Muzeului Orașului Oradea-Complex Cultural;
– stabilirea etapelor/activităților/aprobărilor necesare funcționării începând cu 1 iulie a activităților în cadrul enității reoganizate;
La finalul lunii aprilie a fost anunțat un protocol de colaborare între Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea privind reorganizarea activității Muzeului Țării Crișurilor și a Muzeului Orașului Oradea. Începând cu 1 iulie, cele două muzee vor deveni o singură entitate juridică, ce va funcționa în subordinea autorității județene.
Niciunul dintre managerii celor două instituții muzeale, Angela Lupșea, la Muzeul Orașului Oradea și Aurel Chiriac, la Muzeul Țării Crișurilor nu se află în comisia care va conduce fuziunea. Fiecare dintre aceștia are motive de îngrijorare în privința păstrării veunei funcții de conducere – șefa de la MoO a cauzat multiple daune de imagine echipei liberale de la conducerea Primăriei locale, atât prin modul în care a gestionat revoltele subordonaților, unii concediați cu scandal, cât și prin modul în care a decurs concursul pentru confirmarea sa pe post, la începutul anului; directorul MȚC, pe de altă parte, i s-a opus fățiș lui Ilie Bolojan ani la rând, atunci când, ca primar, acesta a insistat pentru mutarea MȚC în Cetate.
De atfel, varianta pentru care au optat CJ Bihor și PMO – fuziunea într-o entitate nouă – este, până la urmă, o soluție legală pentru instituirea unei conduceri noi, lăsând șefii înlăturați fără varianta unor eventuale contestări în instanță.
Muzeul Orașului Oradea intră în componența Muzeului Țării Crișurilor
Trimite articolul
XScopul e distrugerea Muzeului Tarii Crisurilor. Alt simbol al orasului distrus. Se doreste sa puna mana pe actuala cladire si mutatea in cetate. Nu se lasa Bolo pana nu isi vede implinit visul. Doar e cheltuiala cu muzeul, nu trebuie muzeu asa mare in Oradea.
-
daca tot esti prost…dc insisti neaparat sa si semnalizezi?
-
Mai da-i o limba in dos betonatorului. Parca nu se stie ce a vrut cu cladirea actuala. Prost esti tu greek
-
MMO a fost infiintat pentru a “atrage” fonduri europene.
Perioada de implementare si sustenabilitate s-au incheiat, MMO isi poate incheia existenta.
Desi, interesant, MMO a inceput sa fie perceput altfel de catre vizitatorii orasului.
In schimb, MTC este intr-o stare de permanenta asteptare, cu expozitii partial deschise. O copie palida a fostului Muzeu.
-
Natura vie face vise în plus.
De ce s-a opus doctorul în istorie, domnul Aurel Chiriac, ambiţiei periculoase asupra patrimoniului expus sau depozitat? LA CETATE NU ERAU CONDIŢII DE CONSERVARE. La actuala clădire a MŢC, erau INSTALAȚII PENTRU CONSERVARE.
Ministerul Culturii ar trebui sã intervinã. Muzeul este ştiintific nu numai pluricultural. Nu este revisra Familia, o singură publicație literară.
O secție extinsã de istorie naturalã reorganizatã dată fiind apropierea grădinii zoo care nu va mai fi, nu v-aţi gândit? Sã creascã interesul muzeal, educaţional la copii și atracția turisticã spre naturalul Ţãrii Crişurilor? Muzeul Crişurilor a început! Trăiască Muzeul.
-
Parxul Bãlcescu ar fi fost o mare serã cu pasarelã suspendatã ppentru clienţii unui parc universitar? Plãmânul verde al labirintului care dublând plimbatul paralel din palatul baroc? Facem blocuri și sala poivalentã ca şi sã respirãm plămânul de fotbalist.
Mâini de fericire.