Cinci companii din Oradea au fost selectate de Consiliul Județean Bihor ca parteneri privați în cadrul proiectului Consorțiu pentru învățământ dual „Campus Oradea”. Astfel, în urma procedurii au fost selectate: Faist Mekatronic, Connectronics România, Asociația Firmelor Bihorene, Vernicolor și Nidec Oradea. În total, în procedura de selecție au fost evaluate 11 companii. Asociația Bihor West Professional, Drumuri Bihor, Plexul Services Ro, Purem Oradea și Celestica au fost respinse.
[eadvert]
Prin intermediul unui act normativ aprobat anul trecut de Ministerul Educației, companiile care sunt partenere în campusurile pentru învățământ dual vor acorda burse, cel puţin la nivelul celor acordate din fonduri publice pentru învăţământul universitar, pentru învăţarea în condiţii de calitate. Totodată, acestea vor beneficia de facilităţi la plata impozitelor, taxelor şi contribuţiilor datorate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale, bugetelor fondurilor speciale sau bugetelor locale, potrivit prevederilor legale.
În baza unui parteneriat, la propunerea CJ Bihor, la Oradea va fi înființat un campus pentru învățământ dual, cu bani din PNRR. Acesta va fi edificat pe strada Ceyrat, unde CJ a început construcția unui centru școlar pentru copii cu deficiențe, însă ulterior a schimbat destinația clădirilor. Cu ocazia unei ședințe extraordinare reunite a CJ Bihor și Consiliului Local Oradea din luna decembrie, aleșii au stabilit și instituțiile de învățământ partenere în acest proiect. Este vorba de Colegiile Tehnice „Traian Vuia”, „Mihai Viteazul” și „Constantin Brâncuși”, din Oradea, plus Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd și Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei.
În cadrul ședinței reunite din decembrie, Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, a explicat că în PNRR, la capitolul Educație, există un subcapitol care prevede susținerea învățământului profesional dual în România. Unul din obiective este finanțarea și înființarea a cel puțin 10 campusuri pentru învățământul dual. Bihorul a avut un acord de principiu pentru a înființa un astfel de consorțiu, iar cererea de finanțare ar urma să fie depusă la începutul acestei luni. Înființarea consorțiului se bazează pe un contract de parteneriat din care fac parte Primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean, agenții economici amintiți dar și „școlile care au clase de învățământ profesional dual, trei din Oradea și două din județ”, votate de consilierii județeni și locali.
Instruiesc meseriași
Potrivit lui Bolojan, propunererea este ca „în campusul din strada Ceyrat să putem să dezvoltăm mai multe clase de învățământ dual, clase care instruiesc meseriași, oameni pentru piața muncii din Oradea, în zonele deficitare”. Aceste domenii ar fi industrial, mase plastice, instalatori sau frigotehniști și constructori. „Dacă câștigăm finanțarea, adaptăm investiția realizată parțial pe locație la învățământul dual, trebuie să facem anumite dotări în ateliere, pe partea de digitalizare”, a mai declarat Bolojan în cadrul ședinței. El a insistat că vor fi „maximum două astfel de campusuri pentru fiecare regiune de dezvolare, suntem în competiție cu celelalte 5 județe din regiunea noastră”.
Propunerea lui Bolojan a iscat proteste din partea UDMR, în cadrul ședinței comune. Kery Hajnal, inspector general adjunct al Inspectoratului Școlar Bihor, și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care au fost selectate unitățile de învățământ partenere. Reprezentantul UDMR a precizat că „e de salutat acest consorțiu, dar am o problemă mare cu lista școlilor din consorțiu”. „Sunt școli din Bihor care îndelinesc toate condițiile pentru a fi implicate, dar n-au fost contactate, n-au fost implicate. Din acest motiv, propun extinderea acestui consorțiu cu toate unitățile eligibile din judet. Toți elevii din Bihor care participă la invățământul dual au dreptul să beneficienze de acest proiect”, a insistat ea. Bolojan a replicat că „Inspectoratul Școlar Județean a propus aceste unități ca fiind singurele care au învățământ profesional dual și sunt definite ca unități de învățământ cu profil tehnologic”.
Campus pentru învățământ special, transformat
Consilierii județeni au votat în luna septembrie a anului trecut schimbarea destinației pentru una dintre cele mai mari investiții ale CJ Bihor, campusul pentru învățământ special. Ilie Bolojan a declarat atunci, în cadrul unei conferințe de presă, că „în baza analizei spațiilor care sunt prevăzute, am constatat că față de necesitățile și prognozele legale de învățământul special în Bihor, spațiile sunt supradimensionate”. „Se estima că numărul de copii din invățământul special va crește, dar a scăzut”, a declarat atunci șeful CJ Bihor, care consideră că nu e benefică aducerea într-o unică locație a copiilor cu probleme diferite și vârste diferite.
El a spus la vremea respectivă că spațiile interioare din imobile pot fi ușor reconfigurate pentru învățământul dual, mai ales că acoperă toate nevoile: bibliotecă, săli de clasă, cantină, ateliere etc. A mai spus că modelul campusului este Școala Kronstadt de la Sibiu. „În această școală nu ne vom baza pe profesorii din învățământul nostru, ci pe inginerii din companiile din Oradea. Această structură fiind nou dezvoltată, majoritatea corpului profesional va fi propus de companii. Cea mai mare parte absolvenților vor fi angajați în aceste companii”, a insitat Ilie Bolojan, reluând idei pe care le-a mai enunțat ca primar, când argumenta în favoarea învățământului profesional. El a adăugat că schimbarea de destinație vine în contextul identificării unei finanțări externe pentru învățământul dual. Intenția CJ este să depună cererile de finanțare, în ideea de a recupera o bună parte din investiție, având în vedere că pentru construcția campusului pentru învățământ special, cheltuielile proveneau 100% din bugetul instituției. Lucrările la Campusul școlar pentru învățământ special au început în august 2020. Campusul de pe strada Ceyrat este construit de asocierea de firme SC Drum Asfalt SRL, SC Trameco SA, SC Vega `93 SRL și SC Struktoplan SRL, termenul de finalizare fiind august 2023. Valoarea actualizată a proiectului este 91,5 milioane de lei, inclusiv TVA.
Configurația campusului, înainte de reconversie:
- Clădirea C1 – Învățământ preșcolar și primar (P+2E) – 23 de săli de clasă, cabinete psihopedagogie, săli multifuncționale (suprafața utilă: 2.418 mp);
- C2 – Învățământ gimnazial și bibliotecă (P+3E) – 18 săli de clasă, cabinete psihopedagogie/kinetoterapie, bibliotecă (suprafața utilă: 1.688 mp);
- C3 – Internat (S+P+4E) – adăpost ALA, depozite, 53 de camere – 140 de locuri, zone multifuncționale/ jocuri (suprafața utilă: 4.791 mp);
- C4 – Cabinete medicale (P+1E) – 9 săli de clasă, sală kinetoterapie, cabinete medicale/ psihopedagogic/ stomatologic (suprafața utilă: 1.476 mp);
- C5 – Sală de mese (S+P) – săli depozitare/ preparare, spații frigorifice, bucătărie, sală de mese (suprafața utilă: 976 mp);
- C6 – Bazin hidroterapie (Sp+P) – bazin hidroterapie, vestiare (suprafața utilă: 656 mp);
- C7 – Ateliere de pratică (P+Ep) – ateliere de practică, săli multifuncționale, sală de evenimente (suprafața utilă: 1.797 mp);
- C8 – Sală de sport (P) – săli de activități sportive, vestiare, depozite de echipamente (suprafața utilă: 1.578 mp).
Facilitățile pentru firmele partenere:
Valoarea cumulată a burselor plătite de către operatorii economici pentru studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ superior dual se deduce din impozitul pe profit al acestora.
Valoarea cumulată a investiţiilor dedicate activităţilor de învăţare prin muncă se deduce din impozitul pe profit al operatorilor economici.
Personalul desemnat de către operatorul economic pentru îndrumarea directă a învăţării prin muncă beneficiază de scutire a plăţii impozitului pe venitul din salarii.
Trimite articolul
XPe cand Universitate ca in Cluj? Sau Iasi macar. Exact ce tine orasul jos, si tot jos la coada va fi pana nu va avea Universitate de calitate.
Da, firmele care plătesc cele mai mici salarii din Oradea sau Bihor