În urma acestor controale, au fost aplicate 359 de sancțiuni contravenționale, din care 55 de amenzi în cuantum de 1.084.300 lei și 304 avertismente. Potrivit datelor transmise de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bihor, din totalul celor 359 de sancțiuni aplicate, 23% (83) au fost sancțiuni în domeniul sănătate și securitate în muncă și 77% (276) au fost sancțiuni în domeniul relațiilor de muncă.
În domeniul sănătate și securitate în muncă, numărul unităților controlate în iunie 2024 este 195, pentru abaterile de la normele de securitate și sănătate în muncă s-au dispus măsuri de remediere și au fost aplicate 83 de sancțiuni contravenționale, din care 80 sunt avertismente și 3 amenzi în valoare total de 20.000 lei.
În domeniul relațiilor de muncă, în iunie 2024 au fost cuprinse în activitatea de îndrumare și control 139 de unități din domeniul public, mixt și privat. Au fost constatate încălcări ale reglementărilor legale în vigoare în domeniul legislației muncii, Codului Muncii, H.G.161/2006. Pentru abaterile de la reglementările legale în vigoare s-au dispus măsuri de remediere și au fost aplicate 276 de sancțiuni contravenționale, dintre care 224 de avertismente (81% din totalul sancțiunilor în domeniul R.M.) și 52 (19% din totalul sancțiunilor în domeniul R.M.) amenzi în valoare totală de 1.064.300 lei.
17 amenzi pentru munca nedeclarată
Pentru munca nedeclarată s-au aplicat 17 amenzi în valoare totală de 930.000 lei și 4 avertismente. Au fost depistate 21 de societăți comerciale care practicau muncă nedeclarată, fiind identificate 72 de persoane prestând activitate nedeclarată, dintre care: 71 de persoane (din cadrul a 20 de unități) nu aveau încheiate contracte individuale de muncă și o persoană din cadrul altei unități presta activitate cu depășirea duratei timpului de muncă stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial. Munca nedeclarată a fost depistată în domenii precum: transport, bar, restaurant, cazare sau activități de curățenie.
Urmează concedieri
Conform datelor, la sfârșitul lunii iunie, numărul angajatorilor activi în județul Bihor a fost de 26.257, având 168.003 de salariați activi. Numărul contractelor individuale de muncă active a fost de 192.654.
De asemena, ITM Bihor anunță că luna trecută au fost depuse spre înregistrare cinci notificări cu privire la intenția de concediere colectivă în conformitate cu prevederile art.70 din Legea nr.53/2003 Codul Muncii. Notificarea se referă la intenția de concediere colectivă în perioada iulie-august 2024 a unui număr estimativ de 185 salariați din domeniile de activitate: fabricare încălțăminte, mobilier, fabricare carton.
Campanii desfășurate în luna iunie 2024
Campania națională pentru verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, de către angajatorii care desfășoară activitatea în domeniile „restaurant și alte activități de servicii de alimentație“ (cod CAEN 56), a avut loc în domeniul relațiilor de muncă, în perioada 12-15 iunie. În cadrul acestei campanii au fost efectuate 11 controale. Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale din care 3 amenzi în valoare totală de 33.000 lei și 12 avertismente. Pentru munca nedeclarată s-au aplicat 2 amenzi în valoare totală de 30.000, fiind identificată o persoană care desfășura activitate fără a avea încheiat contract individual de muncă, iar o altă persoană, din cadrul altei unități, presta activitate peste durata timpului de muncă stabilit în contractul individual de muncă cu timp parțial. Pentru nerespectarea prevederilor legale privind timpul de muncă și pentru nerespectarea altor prevederi legale s-au aplicat o amendă în valoare totală de 3.000 și 12 avertismente.
Campania națională de verificare a modului în care serviciile externe în domeniul securității și sănătății în muncă respectă obligațiile legale în activitățile de prevenire și protecție la întreprinderi/unități a avut loc în perioada 29 mai – 7 iunie și s-a finalizat cu verificarea a 123 de unități care au apelat la servicii externe. Ca urmare a controalelor, inspectorii de muncă au constatat 46 de neconformități față de prevederile legale din domeniul securității și sănătății în muncă, pentru care s-au dispus 46 de măsuri de remediere și s-au aplicat 46 de avertismente.
Trimite articolul
XLa Plexus luna trecută au disponibilizat min. 200 oameni și nu se oprește procesul, mai urmează. Au pierdut un beneficiar foarte important.
Merge bine economia sub guvernarea hotilor pesede si penele. Preturile sar pina la cer intre altele.
Intre timp averile hotilor din guvernarea locala sporesc vertiginios.
de ce seful ADP nu isi declara casa din Biharkerestes, care nu-i asa e facuta din “munca cinstita”?
Ne-a ajuns dezvoltarea la os.
Si calitatea vietii.
Ne dezvoltam spre saracie, cum a zis Schwabu Great Reset.