Medicii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor au transmis că până luni, 24 septembrie, au fost confirmate un număr de cinci cazuri de infecţie cu virusul West-Nile.
Primul caz a fost confirmat în luna iulie 2018, la un bărbat din Botoşani care studiază la Oradea, motiv pentru care continuarea investigaţiilor a fost realizată de către D.S.P. Botoşani.
Al doilea caz a fost o persoană sex masculin în vârstă de 72 ani, domiciliată în Almaşu Mic, comuna Balc, care a ajuns în 16 august, la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea şi apoi la reanimare, cu diagnosticul de internare: „Comă. Bronhopneumonie. Sindrom convulsiv. Accident vascular sechelar”.
Confirmarea infecţiei a venit în 13 septembrie, însă la câteva zile mai târziu, mai precis în 19 septembrie, pacientul a decedat. Diagnosticul de deces a arătat şi comorbidităţile: „Bronhopneumopatie. Insuficienţă respiratorie acută protezată. Acidoză metabolică. Meningoencefalită cu virusul West-Nile. Sepsis cu punct de plecare pulmonar. Hipertensiune arterială. Diabet Zaharat”.
Al treilea caz este tot un bărbat, în vârstă de 65 ani, din Sântion, internat la secţia ATI a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în 29 august. Diagnosticul la internare: „Meningoencefalită. Comă. Etilism cronic. Patologia asociată de care suferea pacientul este Hipertensiune arterială. Diabet Zaharat”. Cazul a fost confirmat în data de 13 septembrie şi a avut o evoluţie favorabilă, acesta fiind externat în data de 13 septembrie.
Al patrulea caz este al unei femei în vârstă de 67 ani, domiciliată la Diosig, internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea în data de 4 septembrie, cu următorul diagnostic: „Insuficienţă cardiacă, Diabet zaharat. Infarct miocardic acut în antecedente. Tratament imunosupresor cronic pentru poliartrită reumatoidă”. Cazul a fost confirmat în data 20 septembrie, iar acum pacienta e internată la Spitalul „Dr.Gavril Curteanu” Oradea – secţia de boli infecţioase.
Al cincilea caz este al unui pacient olandez, în vârstă de 85 ani, aflat în vizită în România începând cu data de 26 august, tot la Diosig. Pacientul a fost internat în data de 12 septembrie la Spitalul „Dr.Gavril Curteanu” Oradea, cu diagnosticul la internare: „Sindrom febril. Pneumonie interstiţială cu reacţie meningeală. Hipertensiune arterială”. Cazul a fost confirmat în data de 20 septembrie, pacientul fiind în prezent internat la secţia ATI a Spitalului „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, cu prognostic rezervat.
Încă trei suspecţi
Cazurile au fost investigate la laboratorul Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj (CRSP) şi au fost raportate ulterior inclusiv la Centrul Naţional de Supravegere şi Control al Bolilor Transmisibile Bucureşti.
DSP Bihor a transmis că există în prezent 3 cazuri suspecte la persoane cu vârste peste 65 ani (2 cazuri internate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi un caz externat) pentru care s-au trimis probe la laboratorul CRSP în vederea confirmării – sau infirmării, după caz – a infecţiei cu virusul West Nile.
Măsurile DSP:
Activităţile pentru prevenirea infecţiei West-Nile desfăşurate de D.S.P. Bihor au fost următoarele:
– Transmiterea la mass-media locală şi postarea pe situl propriu (www.dspbihor.gov.ro) a unui comunicat de presă în data de 26.07.2018 cu titlul „Cum să prevenim îmbolnăvirile cu virusul West Nile?”;
– Informarea tuturor primăriilor din judeţ, prin e-mail în data de 11.09.2018, privitor la măsurile de prevenire a infecţiei cu virusul West Nile;
– Informarea spitalelor şi cabinetelor medicale individuale ale medicilor de familie privind confirmarea infecţiei în judeţul Bihor pentru întărirea supravegherii şi informarea populaţiei privind măsurile de protecţie împotriva ţânţarilor.
– Au fost informaţi medicii de familie din localităţile unde au avut loc expunerea cazurilor confirmate.
Recomandări pentru prevenirea infecţiei cu virusul West-Nile:
– să evite expunerea la ţânţari, purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lung şi pantaloni lungi;
– să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor;
– să împiedice pătrunerea ţânţarilor în locuinţă prin plase de protecţie la ferestre;
– să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei;
– să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;
– să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer.
[related-post post_id=”2114587″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!