Măsura a fost luată după ce preotul paroh al Parohiei romano-catolice, Varga Alexandru, spune că nu mai poate face faţă valului de deşeuri care sunt depozitate în cimitir.
„Am venit preot aici în 2017, în februarie. În aprilie 2017 începusem să dăm un alt aspect cimitirului, care e totuşi un loc sacru. De atunci facem curăţenie în continuu. Am făcut curat doar în urmă cu câteva zile şi sunt foarte supărat să văd că aici sunt din nou depozitate deşeuri din categoria celor pe care le-aş putea numi periculoase. E aici un munte de cauciucuri, un aspirator, o saltea, au fost munţi de moloz. Noi avem aici două parcele, adică un hectar şi jumătate, colegii reformaţi au 7 ha. Noi suntem o parohie mică de 225 de enoriaşi. Nu putem să ne permite să mărim taxele, astfel încât să asigurăm din surse externe servicii de curăţenie. Suntem ajutaţi de cei de la Eco Bihor, care ne susţin să ducem din cimitir 50-60 de tone de deşeuri anual. E foarte mult… Nu doresc să jignesc pe nimeni, să lezez pe nimeni, dar e dureros când vezi că se întâmplă astfel de lucruri şi toate eforturile ne sunt parcă anulate. Ce pot căuta cauciucurile în cimitir? Ce poate căuta o saltea, un aspirator, în cimitir? Şi aceasta, în ciuda faptului că de ani de zile am pus plăcuţe prin care atenţionăm că depozitarea deşeurilor e interzisă”, spune preotul paroh al Parohiei romano-catolice Episcopia Bihor, Varga Alexandru.
Fără coroane de plastic
Peste câteva zile, pentru a-i descuraja pe cei care îşi depozitează deşeurile în cimitir, va fi montată o cameră de luat vederi. Totodată, pentru a evita deşeurile din materiale plastice, preotul paroh îi roagă pe cei care vin la înmormântări să nu mai aducă, dacă este posibil, coroane de plastic, „deoarece plasticul e foarte greu de manipulat, mai ales în perspectiva colectării selective”. Mesajul preotului paroh pentru cei care sunt alături de familiile greu încercate este să vină cu o floare, cu o coroană naturală sau pur şi simplu să susţină financiar familia și să renunţe la coroanele din plastic .
[eadvert]
„Nu doresc să supăr pe nimeni, dar sper ca mesajul meu să responsabilizeze oamenii. Avem Legea 102/2014 privind cimitirele, să încercăm să acţionăm în spiritul ei, să respectăm condiţiile din litera ei şi mai presus de toate, demnitatea umană. Faptul că cimitirul e invadat de gunoaie e ca o profanare”, e credinţa părintelui paroh.
Totodată preotul Varga Alexandru afirmă că se află în plin proces de obţinere a autorizaţiilor pentru a împrejmui cimitirul, în limita fondurilor disponibile. Totodată, în vară vor fi finalizate şi lucrările la biserică, aceasta fiind construită între anii 1895-1897 în stil neogotic şi neoroman, a cărei restaurare se realizează din fonduri obţinute de la Consiliul Judeţean Bihor.
Trimite articolul
XSi primaria Oradea de ce nu face nimic? Sau e prea la periferie si acolo nu sunt turisti? Ssu daca nu e lucrare mare cu betoane sau de unde vin banii din taxe nu facem nimic
-
Cum nu face? A inceput cantarirea gunoiulii. Asa o sa arate toata oradea in curand. Solutia nu este prin ingradirea drepturilor si marirea taxelor ce prin micsorarea lor pentru a face oamenii sa arunce in locuri amenajate.
-
Aşa cum reiese şi din articol, cimitrul din Episcopia Bihor nu este în administrarea Primăriei(prin ADP).
1. De ce nu este amenajat un spatiu pt gunoi cum sunt in restul cimitirelor?
2. Ok nu ducem coroane din plastic dar cele naturale sunt furate si vandute mai departe de sa facem sa pune camere video sa vedem cine le fura? Si sincera astea nu sunt cimitire ordonate nu sunt nici macar in rand asezate mormintele unul in stanga altul mai jos celalalt mai in dreapta etc. De ce in alte tari se poate avea un cimitir frumos curat ordonat etc.Dar ta e stiti sa le cereti si sa le ridicati este cel mai simplu. Felicitari!!