Consiliul Local a aprobat joi, cu unanimitate, delimitarea unui teren nefolosit, de 8.000 metri pătraţi, aferent Cimitirului Evreiesc Neolog din strada Umbrei, şi transmiterea lui în administrarea RAPAS pentru a fi folosit în cadrul Cimitirului Municipal „Rulikowsky” ca nou amplasament pentru locuri de veci.
În fundamentarea proiectului se arată că „terenul administrat de RAPAS în Cimitirul Municipal nu mai poate asigura soluţionarea cererilor ce concesionare în vederea efectuării de înhumări”.
La o medie de şase înmormântări pe zi, Cimitirul Municipal „Rulikowsky” are nevoie anual de circa un hectar de teren pentru noi locuri de veci. Iar după 160 de ani de existenţă, în care a ajuns să găzduiască aproape 340.000 de morminte pe 70 de hectare, Cimitirul Municipal mai are şansa să câştige încă şapte hectare spre zona străzilor Ciheiului şi Nojoridului.
Drumul rupe din cimitir
„Iniţial era vorba de zece hectare, dar se reduce suprafaţa cu trei hectare pentru a se putea realiza drumul de legătură dintre Centură şi strada Făgăraşului, pe lângă Electromontaj. Licitaţia pentru amenajarea terenului a fost făcută dar sunt contestaţii şi aşteptăm rezolvarea lor”, ne-a informat vineri directorul tehnic al RAPAS, Bimbo Szuhai Tibor.
Lucrările sunt ample, fiind nevoie de decopertarea terenului, drenarea apei freatice, realizarea de drumuri şi alei precum şi introducerea de reţele apă-canal şi de electricitate.
„Proiectul era planificat pentru trei ani, cu deschiderea de două parcele din primul an de lucrări. Dat fiind că proiectul de extindere se reduce cu 30% e de aşteptat să se reducă şi durata realizării lui. Între timp, parcela nefolosită din Cimitirul Neolog Evreiesc poate acoperi necesităţile oraşului”, mai spune directorul tehnic Bimbo.
Actuala conducere a RAPAS şi a Cimitirului Municipal a abandonat planurile precedenţilor privind achiziţionarea unui incinerator. Aceasta în ideea că pe locul ocupat de un loc de înhumare s-ar putea aşeza patru urne mortuare, făcându-se economie de spaţiu dar şi la taxa de concesionare. Impedimentele sunt însă atât de ordin economic, un incinerator ca cel din Bucureşti putând costa jumătate de milion de euro, cât şi de ordin spiritual. Astfel, în timp ce catolicii ar putea fi de acord cu incinerarea dacă rămăşiţele credinciosului sunt înmormântate creştineşte, canoanele ortodoxe exclud categoric incinerarea.
Iată taxele majorate în şedinţa de joi a Consiliului Local, privind serviciile prestate de RAPAS în Cimitirul Municipal:
Taxa loc de mormânt (3,64 m) la deces: 115 lei / 10 ani
Taxa loc de mormânt anticipat: 261 lei / 10 ani
Taxa loc de mormânt anticipat: 521 lei /25 ani
Chirie capela municipală pentru serviciul religios: 28 lei/oră
Chirie capela municipală pentru serviciul de stâlp: 11 lei/oră
Desfacere capac de mormânt, aşezare la loc: 25 lei
Igienizare cavou (curăţire şi văruire): 25 lei
Introducere sicriu şi închidere cavou: 25 lei
Săpat şi umplut groapă: 83 lei
Manipulare decedaţi: 57 lei
Transportul decedaţilor la capelă: 52 lei
Exhumare (din groapă): 89 lei
Exhumare (din cavou): 50 lei
Reînhumare în groapă: 76 lei
Reînhumare în cavou: 38 lei
Taxă salubrizare mormânt: 25 lei
Servicii de catafalcare: 25 lei
Taxă preluare decedaţi: 78 lei
Servicii cameră frigorifică: 21 lei/zi
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!