În timpul lucrărilor de consturire a drumului ce va lega Centura Oradea (girație Calea Sântandrei) cu Autostrada A3 Transilvania (Biharia) a ieşit la lumină un cimitir vechi de sute de ani. La doar câţiva kilometri de Oradea, vechiul cimitir al satului Sântion este acum cercetat de arheologi. Şantierul arheologic, care a fost deschis pe 29 martie, a dezvăluit aproximativ 300 de morminte şi 350 de schelete, fiind vorba de morminte familiale de sfâşit de secol XVIII.
Deocamdată arheologii au descoperit câteva decoraţiuni de morminte, diademe din broz şi o monedă. „Începutul acestui cimitir datează de la sfârşitul secolului al XVIII-lea, când în urma decretelor date de împărăteasa Maria Tereza înhumările au fost făcute într-un singur loc, într-un cimitir organizat, şi probabil, ca urmare a unor epidemii care au bântuit imperiul în acea perioadă. Ultimele înhumări din această zonă se pare că au fost în anii ’30. Pe o hartă din 1941 a administraţiei maghiare cimitirul încă mai apare. Am ridicat deja 12 schelete întregi pe care le vom duce la muzeu pentru o analiză antropologică. Restul scheletelor vor fi scoase şi reînhumate”, explică Doru Marta, muzeograf al Muzeului Ţării Crişurilor.
Csiger Laszlo Robert, viceprimarul comunei Borş, confirmă faptul că oasele vor fi reînhumate în cimitirul reformat Sântion, unde intenţionează să facă şi un monument pentru înaintaşii comunei.
Până la încheierea şantierului arheologic, cercetătorii speră să mai găsească obiecte care să ofere mai multe date despre trecutul zonei.
Termenul de finalizare al legăturii rutiere dintre Centura Oradea şi Autostrada A3 Transilvania este 2023, contractul de execuţie fiind în valoare de 540 de milioane de lei, prin finanţare europeană. Legătura rutieră va avea 19 kilometri şi va cuprinde trei noduri rutiere, 12 poduri şi pasaje peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului.
[eadvert]
Trimite articolul
XSecolul XVIII (18) a fost intre anii 1701 si 1800….
Turnati repede beton peste. Vrem centura
-
Peste mormintul umilei tale persone se va contrui un wc public.
Mare descoperire, cimitirul apare pe orice harta din sec.XVIII.
-
Cum nu au gasit morminte dacice?
-
Nu te pripi, depinde cine cerceteaza 🙂
-
inca au dubii, schelet de cal sau magar
-
Mori linistit (…) si peste 300 de ani îti duc astia scheletul la muzeu pentru o ‘analiza’ 😉 Ce poate fi mai comic, cinic, profanator? Pe ceilalti îi vor pune într-o groapa comuna? Nici profanarea nu mai e ce-a fost…
era plaiesii care a participat la daciada din 1711