UPDATE Joi după amiază, prodecanul Romanul a fost reţinut în arestul IPJ Bihor pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat judecătorilor pentru mandat de arestare preventivă. Pe parcursul zilei de joi, medicul a acuzat mari probleme de sănătate.
Prodecan, şef de secţie la Judeţean, reprezentant al Consiliului de Administraţie la Spitalul G. Curteanu şi cu cabinet privat, dr. Constantin Adrian Romanul a fost prins joi dimineaţă luând şpagă de la două studente.
Procurorii bihoreni, ajutaţi de poliţiştii judiciarişti de la Serviciul de Investigare a Fraudelor, au organizat un flagrant joi dimineaţă, la prima oră, taman la cabinetul din Spitalul Judeţean, unde dr. Romanul este şeful secţiei de Oro-Maxilo-Facială.
Studentele ar fi dat se pare câte 50 de euro pentru ca medicul să le treacă la examenele din această sesiune. În timpul percheziţiei de la cabinetul din Judeţean s-au găsit în total aproape 2000 de euro, plus nişte tabele cu căsuţe bifate respectiv nebifate probabil pentru studenţii care au cotizat deja şi cei care urmează să îi bage bani în buzunar, au informat surse JB.
La vederea anchetatorilor, medicului i s-a făcut rău, dar şi-a revenit în scurt timp. După percheziţia de la Judeţean au urmat şi altele, acasă şi la cabinetul privat al medicului. Procurorii au făcut apoi percheziţii şi la cabinetul privat al medicului, pentru a verifica toată „activitatea infracţională” ca să decidă apoi reâinerea şi apoi arestarea preventivă a doctorului.
Prodecanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea şi şef al secţiei de Oro-Maxilo-Facială, dr. Constantin Adrian Romanul, a fost prins în flagrant, la cabinetul din Spitalul Judeţean, cu bani şi liste cu studenţi care au dat sau trebuiau să îi dea bani ca să îi treacă la examenele de la Facultatea de Medicină.
Flagrant
Cu ajutorul ofiţerilor de poliţie judiciară de la investigarea fraudelor, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor „l-au surprins în cursul dimineții de azi, în jurul orei 7:30, pe medicul Romanul Adrian Constantin, în timp ce a primit sume de bani de la două studente pentru ca acesta să le faciliteze promovarea examenelor la disciplinele la care este titular, în calitate de profesor la Facultatea de Medicină din cadrul Universității Oradea”, se precizează într-un comunicat transmis presei joi în jurul orei 10:00.
Cabinet percheziţionat
Procurorii spun că flagrantul a fost realizat la cabinetul medical din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Oradea şi, în timpul percheziţiei, s-au găsit circa 2000 de euro şi nişte tabele „care conferă indicii concrete că şi în zilele anterioare medicul a pretins şi primit de la studenţii din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie Oradea, bani pentru a promova, în perioada imediat următoare, examenele din sesiunea de vară”, se menţionează în comunicatul Parchetului.
La ora redactării acestui material, procurorii şi poliţiştii de la Judiciar mai verificau „activitatea infracţională” a acestui medic şi este posibil să fie arestat preventiv.
De-a lungul timpului, Jurnal bihorean a relatat cazuri legate de secţia medicală condusă de acest doctor indicând faptul că mulţi oameni ar fi fost neglijaţi aici de acest medic, li s-au agravat afecţiunile şi, când nu se mai putea face nimic, erau trimişi pe alte secţii, unde doctori foarte buni au luptat în zadar să-i salveze pacienţii. Este şi cazul lui Norbert, un adolescent liceean care a suferit o fractură la picior în zi de weekend şi fiindcă avea şi leziuni la faţă a fost internat la secţia de maxilo-facială. În loc să fie operat imediat, Norbi a fost aici ţinut vreo trei zile şi abia apoi dat la ortopedie. Însă medicul ortoped, cu reputaţie foarte bună, nu a reuşit să stopeze embolia apărută ulterior operaţiei care a fost făcută prea târziu, iar Norbi a murit. De atunci, părinţii nu au linişte, au făcut plângere penală şi îşi caută dreptatea.
Nu e o surpriză
Dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea, a declarat că dezavuează astfel de fapte şi că speră că nu vor mai apărea şi altele. Dr. Carp, dar şi alţi medici de la Judeţean, nu au rămas surprinşi de faptul că acest medic se îndeletnicea cu astfel de practici.
Decanul Facultăţii de Medicină Oradea, dr. Florin Bodog, spune că a aflat din presă de flagrant şi se declară afectat negativ: „Nu am avut reclamaţii de la studenţi şi sunt afectat negativ, imaginea FMF Oradea e afectată negativ”. Decanul spune că este dezamăgit profund de cele întâmplate, mai ales că şi-a avertizat colegii profesori. În urmă cu circa trei săptămâni, la ultimul consiliu, decanul spune că şi-a rugat colegii-profesori universitari în mod insistent să îşi facă treaba corect pentru că facultatea nu are nevoie de scandaluri”. Se pare că dr. Romanul, însuşi prodecanul Medicinii orădene, nu a luat seama la avertismente.
Citiți principiile noastre de moderare aici!