La Spitalul de Aleşd se va practica chirurgia laparoscopică. Marii beneficiari ai laparoscopului achiziţionat de spital sunt însă potenţialii pacienţi, care nu vor mai simţi urmele bisturiului şi care se vor recupera mult mai rapid decât după intervenţiile chirurgicale clasice. În prezenţa a numeroşi invitaţi, în special din domeniul Sănătăţii, managerul Spitalului Orăşenesc Aleşd, Ioan Todoca şi-a onorat promisiunea şi a făcut o tradiţie din a inaugura an de an noi investiţii în cadrul unităţii spitaliceşti. Cu tenacitatea-i caracteristică, managerul Todoca a reuşit să demonstreze că se poate face medicină performantă şi la Aleşd- un spital aflat la un pas de desfiinţare. Prin investiţiile făcute an de an, a reuşit să schimbe radical faţa spitalului, care aşa cum a spus doctorul Gheorghe Carp „numai a spital nu arăta”.
Joi, la Spitalul din Aleşd a fost inaugurat laparoscopul achiziţionat cu susţinerea financiară a Holcim România- 50.000 lei, RCS-RDS-40.000 lei, Darer -4000 lei şi cu sprijinul CL şi a Primăriei dar şi din venituri proprii- 80.000 lei.
„Laparoscopia este o procedura chirurgicala care se realizeaza prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumente de specialitate. Un instrument subţire, numit laparoscop este introdus în cavitatea abdomenului şi oferă chirurgului o imagine extrem de clară, pe un monitor TV, din interiorul cavităţii abdominale. Acest tip de chirurgie este numită «chirurgie minim invazivă»,inciziile fiind foarte mici iar impactul asupra structurilor organismului este minim. Pe lângă atâtea avantje, acest aparat are un singur deyavantaj: acela că este foarte scump, dar am depăşit şi acest impas cu ajutorul sponsorilor care au înţeles necesitatea unui astfel de demers ”, a explicat doctorul Francisc Kovacs.
Prezent la eveniment, primarul Zeno Ţipter a spus că este bucuros să mulţumească „a nu ştiu câta oară firmei Holcim pentru că putem participa la inaugurarea unor astfel de aparate. Sper că laparoscopul este bun venit de bun augur pentru sănătatea oamenilor din zonă. Sper totuşi ca de laparoscop să aibă nevoie cât mai puţini oameni”, a spus primarul Aleşdului. Directorul Holcim Aleşd Ignacio Arroyo a subliniat în speach-ul său că e „o onoare să contribui la dezvoltarea sectorului Sănătate la Aleşd. Suntem mândri că avem la Aleşd un spital modern care să poată acoperi necesităţile oamenilor şi vă asigurăm de implicarea noastră şi în proiectele viitoare”.
Model zonal
Directorul CAS Bihor Mirela Laza a salutat „lărgirea ofertei de servicii medicale la Spitalul din Aleşd care a renăscut şi unde se văd eforturile managerului Ioan Todoca. Sper să participăm cât de des la astfel de evenimente”. Preşedintele Consiliului de Administraţie Simona Ardelean a subliniat că astfel de evenimente sunt posibile ca urmare a „determinării şi hotărârii comitetului director de a implementa proiectele manageriale pentru ca medicii specialişti să poată face acte medicale astfel încât să preia presiunea de pe spitalele din Oradea. De altfel, o primă intenţie a fost aceea de a degreva presiunea de pe spitalul din Aleşd şi preluarea cazurilor de Ambulatoriu”.
„Apreciez străduinţa echipei manageriale şi a celei medicale, iar roadele se văd, astfel că puteţi fi un model la nivel zonal”, a spus dr. Ligia Burtă. Dintre investiţiile realizate la Spitalul Aleşd în mandatul managerului Ioan Todoca amintim:unitatea de transfuzie sanguină, aparat Roentgen cu braţ mobil C care a făcut posibil ca după yece ani să se facă, din nou, operaţii la Ortopedie Aleşd. De notat că sub manageriatul lui Ioan Todoca Spitalul Orăşenesc Aleşd a fost prima unitate spitalicească din sistemul public bihorean acreditată de Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor(CONAS).
Citiți principiile noastre de moderare aici!